Știri 14 iunie 2022

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Ierarhul nostru va oficia de la ora 7.30, Sfânta Liturghie.
Apoi, de la ora 11.00, la statuia lui Mihai Eminescu, de pe faleza Cazinoului Constanța, va avea loc un eveniment dedicat Poetului Național la 133 de ani de la moartea sa.
Programul conține un concert susținut de către Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului și un recital de poezie;
Tot mâine, de la ora 19.00, în parcul mănăstirii Dervent, la monumentul lui Mihai Eminescu, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de pomenire a poetului, urmată de un recital de poezie și cântece din lirica eminesciană.

Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte duhovnicească.
Aceasta se numește “Jertfă și răscumpărare” și aparține vrednicului de pomenire, părintelui Constantin Galeriu.
Evenimentul va avea loc mâine, de la ora 16.45, la restaurantul Dorna din stațiunea Mamaia, cu binecuvântarea și participarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Primii 100 de participanți ajunși la eveniment, vor primi cartea gratuit din partea sponsorilor.

Astăzi este Ziua mondială a donatorului de sânge.
Decizia marcării anuale a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății, la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.
Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari, dar și de a crește gradul de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie.
Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an.

Astăzi a început examenul de Evaluare Naţională.
Absolvenţii de clasa a VIII-a au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română, iar două zile mai târziu, pe cea la matematică.
Media notelor obţinute va conta în proporţie de 80% în calculul rezultatului pe baza căruia se va face admiterea la liceu, în timp ce media anilor de gimnaziu reprezintă 20% din nota finală.
Perioada examenelor naţionale va continua săptămâna viitoare, cu probele scrise ale Bacalaureatului, din 20 iunie.

Cei care pleacă în vacanţe în spaţiul european pot apela la cardul european de sănătate.
Documentul poate fi obţinut gratuit, în termen de şapte zile de la data înregistrării în sistemul unic naţional de sănătate, iar în situaţii de urgenţă se emite unul provizoriu în 24 de ore.
Certificatul este valabil 24 de luni, cu posibilitatea de reînnoire.
Cardul asigură tratamentul gratuit chiar şi în unele clinici private pentru cazurile medicale, care pun viaţa în pericol.

Transportatorii din ţara noastră solicită Guvernului să plafoneze urgent preţurile la carburanți la tarife maximale, după modelul statelor vecine.
Ei atrag atenţia că, luna viitoare, sunt posibile noi scumpiri la carburanţi.
Federaţia Operatorilor Români de Transport anunţă că vor fi proteste la intrarea în staţiile de alimentare din întreaga ţară şi încurajează persoanele juridice să susţină aceste demersuri prin toate mijloacele legale.

Unul din 2 copii din România petrece până la 6 ore pe săptămână pe telefon sau tabletă.
Așa arată un nou studiu, mai ales după perioada în care şcoala a fost în format online, când cazurile de dependenţă au crescut.
Primele semne că un copil ar putea fi dependent de telefonul mobil sau de tabletă sunt atunci când este hiperactiv și se concentrează greu.
Din acest motiv, mulți părinți cer ajutorul psihologilor.
Specialiştii susţin că o oră de terapie nu poate rezolva totul, fără implicarea familiei şi schimbarea unor obiceiuri.
Ei mai spun că un copil nu ar trebui să stea mai mult de 1-2 ore pe zi online.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept