Stiri 13 martie 2020

Duminică, 15 martie, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a doua din Postul Mare.
Aceasta zi este dedicată Sf. Grigorie Palama.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Buna-Vestire” din Năvodari, astazi de la ora 17.00.
Duminică, de la ora 9.00, ierarhul nostru, va oficia Sfânta Liturghie în exteriorul Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii coronavirusului.

Sfântul Sinod recomandă credincioșilor respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu noul coronavirus.
Astfel, lăcașurile de cult trebuie să asigure o zonă de igienizare a mâinilor cu produse dezinfectante și să afișeze la intrare recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii.
Credincioșii sunt rugați să evite aglomerarea lăcașurilor de cult și să respecte măsurile dispuse de autorități.
Preoții sunt îndrumați să citească rugăciunea specială pentru oprirea epidemiei actuale, iar acolo unde numărul credincioșilor este mare, să oficieze slujba în aer liber, lângă lăcașul de cult.

Locuitorii comunei 23 August sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura maine, între orele 8.30 – 13.30, la Căminul Cultural din localitate.
Aceasta este organizată de CRTS Constanța și Primăria 23 August.

Primăria Constanța a restricționat accesul publicului în sediile serviciilor publice.
Sediile în care publicul nu va acces sunt sediul Primăriei de pe Bd. Tomis, nr.51, sediul Direcției Generale Poliția Locală de pe str. Amzacea, sediul Direcției Gestionare Servicii Publice de pe str. Ștefan Mihăileanu și sediul Direcției Tehnic-Administrativ și Direcției Organizare Evenimente Culturale, Sportive și Sociale de pe str. Cuza Vodă.
Publicul va putea lua contact cu instituția prin telefon sau e-mail, la adresele specificate pe site-ul primăriei.
De asemena și Muzeul de Artă Populară din Constanța și-a suspendat, de ieri, orice activitate cu publicul.
Restricțiile sunt valabile până la sfârșitul lunii martie, cu posibilitate de prelungire.

Părinții primesc zile libere de la serviciu, plătite de stat.
Parlamentul a decis ca părinții să primească zile libere, de la serviciu, plătite de stat, în cazul în care decid sa stea cu copiii cat timp scolile sunt inchise.
De asemenea, vor beneficia de sume între 250 și 710 de lei cei care au nevoie de bonă.
Ajutorul financiar, se acordă lunar persoanelor ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 3.500 de lei, pentru fiecare copil de vârstă preşcolară.

Biserica nu poate intra în carantină în vremuri de boli, iar Hristos nu trebuie închis între ziduri.
Aceasta este poziția Episcopului Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin, care a reacționat ieri la decizia prefectului de Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur, de a suspenda slujbele tuturor cultelor religioase din județ.
PS Iustin a mai precizat că slujbele de la parohii și mănăstiri vor fi oficiate fie în interiorul spațiului de cult dacă numărul credincioșilor este mai mic de 100 de persoane, fie în aer liber, pe altarele de vară sau în pridvoarele bisericii, dacă numărul credincioșilor este mai mare.
Totodată, hotărârea prefectului a fost revizuită și clarificată, pentru a fi în acord cu măsurile luate la nivel național.

Primăria Municipiului Constanța pune la dispoziția Direcției de Sănătate Publică peste 120 de cadre medicale.
Tot personalul medical din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială, care, în mod normal, își desfășoară activitatea în unitățile de învățământ din oraș, va participa, la gestionarea situației legate de noul coronavirus.
De asemenea, în contextul actual, conducerea D.G.A.S. Constanța a hotărât suspendarea programului de lucru cu publicul și asigurarea desfășurării activității instituției prin preluarea electronică a dosarelor.

Stocurile de alimente și produse dezinfectante sunt suficiente.
Conform ANPC stocurile de alimente de bază si produse dezinfectante nu reprezintă o problemă pentru niciunul dintre lanţurile de magazine membre AMRCR.
De asemenea nu s-au inregistrat majorări de preţuri.
Clienţilor li se recomandă păstrarea unei distanţe de minimum 1 metru faţă de celelalte persoane din magazin, respectarea indicaţiilor şi mesajelor afişate în magazine, evitarea cumpărăturilor în orele de vârf, efectuarea cumpărăturilor la cele mai apropiate magazine pentru a se evita folosirea mijloacelor de transport în comun, evitarea desfacerii în magazin a produselor ambalate, folosirea mănuşilor de unică folosinţă sau a pungilor disponibile în magazin, utilizarea dispenserelor cu produse dezinfectante poziţionate în spaţiile publice.

Au fost luate măsuri de protecție împotriva COVID-19 şi pentru taximetriștii constănțeni.
Astfel, pentru a-i proteja atât pe conducătorii auto, cât și pe clienți s-au dispus măsuri de dezinfectare a mașinilor după fiecare cursă si folosirea mănușilor de unică folosință.
De asemenea, clienții sunt rugati să ocupe locurile din spate.
Primăria municipiului Constanța face apel către întreaga populație să respecte cu strictețe normele de igienă și să nu ia în considerare decât informațiile venite de la autoritățile abilitate.

Producătorii de medicamente din România pot fabrica suficiente medicamente.
Fabricile de medicamente din Romania sunt in marea lor majoritate noi, astfel incat inglobeaza tehnologie farmaceutica de ultima ora in valoare de peste 500 milioane de Euro si sunt pregatite pentru a raspunde solicitarilor in ceea ce priveste fabricarea de stocuri de medicamente necesare luptei impotriva simptomelor COVID-19.
De asemenea, producatorii pot importa medicamente deficitare precum si eventualele medicamente care par a da rezultate in tratamentul COVID-19.

A inceput campania pentru plantările de primavara.
Astfel, in municipiul Constanța s-au plantat recent peste 80 de arbori.
Campania va continua și în perioada următoare, urmand a fi plantate flori anuale și perene, arbori si arbuști.
Toate exemplarele de plante achiziționate sunt din specii ornamentale de forme şi culori variate, cu înflorire eșalonată pe parcursul unui an, rezistente la condițiile specifice de climă şi sol.

CT BUS asigura siguranța publicului călător și a angajaților.
In contextul pandemiei de coronavirus, CT BUS anunță ca autobuzele sunt dezinfectate cu o substanță avizată de Ministerul Sănătății, care are efect bactericid, fungicid și virucid, acționând inclusiv împotriva virusului COVID-19.
De asemenea, s-a luat măsura de instalare a dispenserelor de igienizant pentru mâini în fiecare mijloc de transport în comun, cât și în toate locațiile CT BUS (capetele de linii, Sediul Central, chioșcurile de bilete etc.).
Pe monitoarele din autobuze rulează în permanență măsurile de protecție împotriva infectării / răspândirii coronavirusului, precum și protocolul pe care trebuie să-l urmeze orice persoană care prezintă simptome specifice infectării cu Covid-19.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept