Ştiri 2 octombrie 2012

De mâine vremea începe să se răcească şi va ajunge la normalul perioadei.
Meteorologii au precizat însă că temperaturile nu au mai fost atât de ridicate în luna octombrie de mai bine de un deceniu.
Astfel de mâine în Dobrogea şi pe litoral, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 şi 25 de grade, iar cele minime în general între 7 şi 17 grade.
De asemenea, dimineaţă se va semnala ceaţă.

Aproape întreg municipiul Constanţa va rămâne joi fără apă.
Pentru executarea unor lucrări de remediere a unei avarii la staţia principală de pompare şi tratare a apei – Palas, furnizarea apei potabile va fi oprită, timp de 22 ore, între orele 00,00 şi 22,00.
Vor fi afectaţi consumatorii din cartierele Palas, Km 5, Km 4-5, Abator, Far, I.C. Brătianu, CET, Medeea, Viile Noi, Inel I, Inel II, Gară, Casa de Cultură, Coiciu, Baba Novac, Poarta 6 şi zonele Compozitorilor, Real 1 – Metro 2 – Practiker, precum şi toate punctele termice din aceste zone.

Calea ferată dintre Constanţa şi Mangalia va fi reabilitată.
Compania Naţională de Căi Ferate va cheltui 7 miliarde de lei vechi, pentru repararea a 800 de metri de terasament pe această linie.
Lucrările se vor desfăşura între km 233+100 şi km 233+900 iar acestea vor consta în lucrări de terasament executate în scopul ridicării unui teren la nivelul necesar construcţiei unei căi ferate.

Tichetele de vacanţă ar putea fi reintroduse de anul viitor.
Astfel, instituţiile şi companiile de stat vor fi obligate să le acorde, în cuantum de 3.600 de lei pe angajat, respectiv trei salarii medii pe economie.
Tichetele de vacanţă au fost eliminate în 2010 şi aveau valori nominale între 10 şi 50 lei.
Pentru ca bugetarii să primească din nou aceste tichete, este necesar ca amendamentele să fie introduse în proiectul de lege, aprobate în plenul Parlamentului şi promulgate de preşedinte.

Rovinieta nu mai poate fi achiziţionată de la Poştă şi benzinăriile Rompetrol.
Anunţul a fost făcut de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România iar măsura a intrat în vigoare de ieri.
Lista completă a punctelor de lucru ce aparţin partenerilor CNADNR poate fi consultată pe site-ul oficial al companiei, www.cnadnr.ro

Majoritatea românilor cred că bolile grave ar putea fi tratate cu medicamente noi, de ultimă generaţie.
Potrivit unui sondaj efectuat de către institutul IMAS, peste jumătate dintre cei intervievaţi ar fi de acord să plătească preţul integral al unor medicamente ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe.
În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste 5 ani de aşteptare.
De asemenea, speranţa de viaţă a românilor este cea mai mică din Europa, cu peste şase ani mai mică decât media din Uniunea Europeană.

Anul viitor, accizele vor fi calculate la un curs de 4,52 lei pentru un euro.
Anunţul a fost făcut ieri de Banca Centrală Europeană, iar rata este cu 5,2% mai mare faţă de cea utilizată anul acesta.
Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor în lei este stabilit pe baza cursului de schimb valutar anunţat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare din luna octombrie.
Cei mai afectaţi de această decizie vor fi benzinarii şi comercianţii de ţigări.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi a demisionat ieri din funcţie.
Acesta i-a solicitat premierului Victor Ponta eliberarea sa din funcţia de ministru al Sănătăţii.
Pentru perioada următoare, cel care-i va prelua funcţiile va fi dr. Raed Arafat.
Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie.

Noi puncte de frontieră ar putea fi deschise la graniţa dintre România şi Ungaria.
Executivul de la Budapesta intenţionează să deschidă noi puncte vamale la frontiera cu România, pentru a stimula cooperarea între regiunile din ambele ţări.
Această problemă a fost discutată în cursul întrevederii dintre premierul Viktor Orban, ministrul ungar de Externe Janos Martonyi şi omologul român al acestuia, Titus Corlăţean.
Cele două părţi au interesul comun pentru înregistrarea de progrese rapide în proiectul de construire a oleoductului care va traversa Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România, precum şi în proiectele AGRI şi Nabucco-Vest.

Simbolurile comuniste au fost interzise în Republica Moldova.
Legea, care a intrat în vigoare ieri, a fost atacată la Curtea Constituţională de deputaţii comunişti.
Aceştia o consideră ilegală şi susţin că nu vor renunţa la actuala siglă.
Legea prevede că partidele politice care nu se vor conforma riscă să fie scoase în ilegalitate.
În plus, a fost elaborat un proiect de lege care prevede amenzi şi în cazul persoanelor fizice sau juridice care vor utiliza simbolurile comuniste.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept