Ştiri 5 aprilie 2012

Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, mâine, Taina Sf. Maslu la Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitatea Ovidiu.
Slujba va avea loc de la ora 17.30, iar apoi, vor fi sfinţite anexele bisericii.
Totodată, credincioşii se vor putea închina moaştelor Sfântului Teodor Tiron.

Constănţenii sunt invitaţi la concertul prepascal “În vremea aceea”.
Acesta va fi susţinut de coralele Armonia şi Cuvânt Bun ale Arhiepiscopiei Tomisului, grupul coral al Liceului Pedagogic Constantin Brătescu din Constanţa şi Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.
Evenimentul va avea loc la Casa de cultură, astăzi, de la ora 19.30.
Fresca muzicală, compusă de preotul Ion Popescu Runcu, este o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus ce se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Coordonatorul proiectului este Pr. Valeriu Roman, consilier cultural al Arhiepiscopiei Tomisului.

30 de elevi ai seminarului teologic din Constanţa au donat ieri sânge.
Acţiunea a făcut parte din cadrul programului “Şcoala altfel” şi s-a desfăşurat la centrul regional de transfuzii.
Părintele pedagog Cătălin Mânăscurtă ne-a oferit câteva detalii.

Părintele profesor Ionuţ Rusu ne-a explicat importanţa duhovnicească a donării de sânge.

La rândul ei, asistenta şefă Sabrie Ibrahim ne-a spus cât de binevenită a fost donarea de sânge.

Primăria Constanţa le impune crescătorilor de ovine care vor să vândă carnea de miel în halele din oraş un preţ unic pe kilogram.
În cazul în care aceştia nu se supun normelor impuse de primărie, nu vor primi autorizaţia de a vinde carne de miel în pieţele din oraş.
Dacă anul trecut un kg de carne de miel costa 19 lei, în acest an preţul impus a crescut la aproape 22 de lei.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa a semnat un protocol cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu Baza Militară NATO de la Mihail Kogalniceanu.
Potrivit managerului spitalului, dr. Dan Căpăţână, în baza documentului, pacienţii unităţii sanitare vor fi transferaţi la alte spitale din ţară, dacă situaţia o va impune, cu aeronavele militare, inclusiv noaptea.
Acesta a adăugat că elicopterele SMURD nu pot zbura noaptea sau în condiţii meteo nefavorabile, în timp ce aparatele de zbor militare nu au nicio problemă.
Dan Căpăţână a mai declarat că heliportul a fost renovat recent cu sprijinul militarilor americani.

Fiecare şcoală în parte va decide asupra uniformei elevilor.
Consiliul şcolii, din care fac parte părinţi, profesori şi reprezentanţi ai autorităţii locale, este cel care decide asupra uniformei sau a unor elemente de identificare pe care să le poarte elevii.
Ministerul Educaţiei va aloca bani pentru achiziţia uniformelor elevilor cu o situaţie materială dificilă.
Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba a precizat că cele mai multe unităţi de învăţământ vor opta pentru uniformă completă, dar există şi posibilitatea ca unele şcoli să aleagă doar un element de identitate şcolară.

Mai mult de jumătate dintre părinţi administrează copiilor medicamente fără recomandarea medicilor.
Aceştia riscă să le agraveze copiilor boala şi chiar să le pună viaţa în pericol în urma unor intoxicaţii.
Potrivit unui studiu prezentat ieri de Ministerul Sănătăţii, cel mai des întâlnite afecţiuni pe care părinţii le tratează fără sfatul medicului sunt tusea, febra şi durerile de gât sau de cap.
Cercetarea mai arată că 35% dintre copii au luat antibiotice fără să fi fost consultaţi de către un medic iar peste 40% dintre copii au primit medicamente preventiv, pentru întărirea sistemului imunitar.

Producătorii de lapte praf şi biberoane vor fi obligaţi să încurajeze mamele să alăpteze.
Un proiect de lege adoptat de Senat introduce sancţiuni pentru comercianţii care nu recomandă pe etichete laptele matern drept cea mai bună hrană pentru bebeluşi.
Proiectul de lege are ca obiectiv asigurarea unei nutriţii adecvate şi sănătoase pentru sugari şi copii de vârstă mică, prin protecţia şi promovarea alăptării.
Astfel, pe etichete va scrie vizibil: „Laptele matern este cea mai bună hrană pentru copilul tău“.

Perioada de stocare a datelor de trafic de telefonie şi internet a crescut de la 6 luni la un an.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, un proiect de lege în acest sens.
Acesta prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire şi urmărire a infracţiunilor grave.
Totodată, furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia să transmită datele solicitate în 48 de ore sau în cel mult cinci zile.

Pensionarii îşi vor primi pensiile înainte de Paşte.
Compania Naţională Poşta Română va achita, cu trei zile în avans, pensiile din luna aprilie.
Astfel, între 10 şi 13 aprilie se vor achita la domiciliul titularului pensiile pentru luna în curs.
Pentru categoria de drepturi ce reprezintă plăţi restante achitarea la domiciliul beneficiarului se va efectua până la data de 25 aprilie.
Achitarea mandatelor de plată avizate, a căror beneficiari nu au fost găsiţi la domiciliu, se va efectua, la sediul subunităţilor poştale, până vineri, 27 aprilie.

Analizele medicale de la stat s-au scumpit cu 30%.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat că această creştere se impunea întrucât tarifele nu au mai fost majorate de cinci ani.
Pe de altă parte, ei explică şi o creştere a costurilor de întreţinere a aparaturii şi a substanţelor folosite pentru realizarea analizelor.
Dacă la unele analize medicale, preţul a crescut cu 7 sau 10 lei, la altele aproape s-au dublat.
De exemplu, pentru un exudat faringian tariful a crescut cu 12 lei, astfel că un pacient trebuie să plătească 25 de lei.

Laszlo Borbely a demisionat din funcţia de ministru al Mediului în urma discuţiei pe care a avut-o cu premierul Răzvan Ungureanu.
Amintim că DNA a cerut procurorului general să solicite Parlamentului declanşarea procedurilor de urmărire penală faţă de ministrul Mediului Laszlo Borbely, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept