Ştiri 21 februarie 2011

Starea de sănătate a părintelui Arsenie Papacioc se ameliorează.
Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă au dat asigurări că, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, părintele va fi externat la sfârşitul săptămânii viitoare.
El se află în momentul de faţă internat la secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Constanţa.

Astăzi debutează în Constanţa expoziţia de pictură PRIMUL VAL.
Mai multe detalii aflăm de la autorul expoziţiei, părintele Tudor Cosmin Ciocan, doctor în teologie.

Primele verificări ale persoanelor cu venituri mari vor avea loc anul viitor.
Aceasta deoarece inspectorii Fiscului au nevoie de declaraţiile de venit pe 2011.
Totodată, normele de aplicare a legislaţiei privind verificarea persoanelor cu venituri mari vor fi finalizate până la sfârşitul lunii februarie.
De asemenea, până la finele lunii viitoare, Guvernul va asigura necesarul de personal pentru departamentul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală care se va ocupa de această categorie de contribuabili.

Preţurile alimentelor au atins un nivel alarmant.
Preşedintele Băncii Mondiale a declarat că acest lucru poate duce la instabilităţi politice, iar siguranţa alimentară ar trebui să fie prioritară în acest an pentru marile economii ale lumii.
Creşterea continuă a preţurilor alimentelor, amplificată de scumpirea materiilor prime, reprezintă una dintre cauzele problemelor sociale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Potrivit Băncii Mondiale, între lunile iunie şi decembrie ale anului trecut, nivelul de trai al 44 de milioane de persoane din întreaga lume a căzut sub pragul sărăciei severe.
În prezent, 1,2 miliarde de persoane se confruntă cu sărăcia extremă.

Cotidianul Jurnalul naţional a lansat o campanie pentru reintroducerea pe etichetele alimentelor a efectelor benefice pentru sănătate.
O scrisoare a cotidianului adresată europarlamentarilor arată că prin regulamentul Comisiei Europene privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare, acestora li se confiscă dreptul la menţiunile medicale: previne, tratează şi vindecă.
Totodată, prin încurajarea producţiei alimentelor de calitate inferioară, consecinţele sunt dramatice asupra sănătăţii consumatorului individual, asupra sănătăţii publice.
De asemenea, regulamentul european încalcă un drept fundamental al omului, şi anume acela de a alege alimentele în cunoştinţă de cauză, pe baza informării corecte, ascunzând, în mod intenţionat, calităţile nutriţionale ale alimentelor.

Angajatorii care folosesc munca la negru ar putea fi pedepsiţi cu închisoarea.
Prevederea este inclusă în noul Cod al Muncii.
Potrivit premierului Emil Boc, modificările pregătite pentru Codul Muncii vor flexibiliza piaţa şi îi vor ajuta pe români să găsească mai repede un loc de muncă, inclusiv prin extinderea perioadei de încheiere a contractelor pe durată determinată.
Liderul “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, însă, că modificările la Codul Muncii sunt o nouă formă de sclavagism, deoarece patronul poate concedia colectiv oricând şi a doua zi să angajeze alte persoane.

Guvernul ia masuri împotriva comercializării etnobotanicelor.
Premierul Emil Boc a dispus ca la nivelul fiecărui judeţ să fie formate echipe mixte de control, alcătuite din specialişti în domeniu, care să efectueze controale în toate locurile în care se produc, se comercializează sau se consumă etnobotanice. Obligaţia lunară a acestor echipe va fi să raporteze la Ministerul Administraţiei şi Internelor operaţiunile desfăşurate.
De asemenea, premierul a anunţat că la nivel guvernamental se lucrează la un proiect care să modifice legislaţia după modelul legii poloneze, considerată a fi cea mai bună din Uniunea Europeană.

Meteorologii anunţă vreme rece şi ninsori pentru zilele următoare.
Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat că nu exclude emiterea unei atenţionări de vreme rea pentru marţi şi miercuri.
Apoi în următoarele zile nu va mai ninge, însă va fi din ce în ce mai frig, cu temperaturi între -4 si 6 grade Celsius.
Vor mai fi ninsori doar în Carpaţii Meridionali şi Orientali, în timp ce în toată ţara se intensifică gerul şi vântul.
Potrivit meteorologilor, temperaturile scăzute se vor menţine până la sfârşitul lunii, şi vor urca după data de 10 martie, când maximele vor depăşi 10 grade Celsius.

Ministrul Transporturilor susţine că autostrada Cernavodă-Constanţa va fi recepţionată anul viitor.
Şoferii vor putea circula însă pe acest tronson încă din acest an.
Ministrul a precizat că există multe cauze pentru care au fost întârziate lucrările, printre care problema exproprierilor, rezolvată în prezent, dar şi cea a descărcărilor arheologice.
De asemenea, ministrul Anca Boagiu a afirmat că până în vara acestui an vor fi finalizate lucrările la calea ferată Bucureşti – Constanţa.

Medicii nu sunt de acord cu introducerea cardurilor de sănătate.
Aceştia susţin că, astfel, se încalcă dreptul pacienţilor la intimitate.
Potrivit medicilor, bolile cu care a fost diagnosticată o persoană pot fi spuse numai pacientului, deoarece astfel impune relaţia profesională medic – pacient şi necesitatea păstrării confidenţialităţii actului medical.
Un alt motiv pentru care medicii resping iniţiativa ministerului este impunerea de a cumpăra cititoarele de carduri din propriile fonduri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept