Ştiri 2 februarie 2012

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Întâmpinarea Domnului.
Această sărbătoare face parte din rândul sărbătorilor împărăteşti ale Bisericii şi prăznuieşte momentul în care Sfânta fecioară Maria, la 40 de zile de la naşterea pruncului Iisus, vine la templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament.
La templu, pruncul Iisus va fi întâmpinat de către dreptul şi bătrânul Simeon, căruia i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristos, după cum ne relatează Sfântul evanghelist Luca.
Atunci dreptul Simeon a rostit frumoasa rugăciune ce se rosteşte în biserică la slujba vecerniei „Acum slobozeşte pe robul Tău Stăpâne”, şi totodată a profeţit sfintei Fecioare Maria suferinţele prin care va trece la patimile lui Hristos.
Prima atestare documentară a acestei sărbători se găseşte în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că această sărbătoare se ţinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului.
Ziua următoare acestei sărbători, 3 februarie, este ziua în care Biserica Ortodoxă cinsteşte pe dreptul şi bătrânul Simeon împreună cu sfânta proorociţă Ana, cele două personaje care au luat parte la momentul Întâmpinării Domnului.

Patriarhia Română este uimită de decizia CEDO cu privire la sindicatul preoţilor din Oltenia.
Decizia Curţii constata la sfârşitul anului trecut că refuzul Mitropoliei Olteniei de a recunoaşte sindicatul este contrar dreptului la liberă asociere a clerului.
În replică,Patriarhia Română spune că preoţii nu au dreptul să participe la forme de asociere de tip sindical,asemenea magistraţilor şi militarilor.
Totodată, Patriarhia îşi exprimă speranţa că Statul Român va contesta cu fermitate această hotărâre inadecvată şi că Marea Cameră a CEDO va corecta decizia pripită.

70.000 de români care nu şi-au plătit impozitele au rămas fără venituri.
Este vorba de beneficiarii venitului minim garantat şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, beneficiarii indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, a stimulentului pentru creşterea copilului şi beneficiarii Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Veniturile le-au fost suspendate pentru cinci luni deoarece au restante la plata taxelor si impozitelor către bugetul local.
Daca cei aflaţi in aceasta situaţie îşi plătesc impozitul, vor primi banii retroactiv pe lunile in care au rămas fără venit.
Daca ei vor depăşi insa termenul de cinci luni, alocaţia va fi suspendata definitiv.

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben pentru „fenomene meteo periculoase” în mai multe judeţe, printre care şi Constanţa.
Astfel până mâine la prânz se vor înregistra intensificări ale vântului, ninsori pe arii extinse dar şi condiţii de producere a poleiului.
Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa a decis din acest motiv închiderea mai multor drumuri judeţene şi a 5 drumuri naţionale.
Şi activitatea de învăţământ din 13 şcoli din judeţ a fost întreruptă din cauza frigului.
La şcolile închise, recuperarea materiei se va face săptămânile următoare, în zilele de sâmbătă.

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţională legea alegerilor comasate, deoarece aceasta prevede că o persoană care candidează la alegerile locale nu poate să se numere printre candidaţi la alegerile parlamentare.
CCR susţine că acest articol ar încălca dreptul constituţional la candidatură.
Un alt articol declarat neconstituţional este cel referitor la prelungirea mandatelor primarilor până în luna noiembrie.

Vaccinul împotriva gripei este mai puţin eficient la persoanele obeze.
Acesta este rezultatul unui studiu arată realizat de cercetători americani.
Studiul mai arată că persoanele obeze au o imunitate scăzută decât cele cu o greutate normală.
Obezitatea scade de asemenea eficienţa vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tetanosului la copii.

Programul Prima Casă 2012 va suferi câteva schimbări.
Un proiect de modificare a ordonanţei de urgenţă a fost depus spre dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor, iar în câteva săptămâni această variantă ar putea intra în vigoare în vigoare.
Una dintre modificările propuse vizează posibilitatea înlocuirii locuinţei cumpărate iniţial în cadrul programului, în cazul în care aceasta este improprie locuirii.
Se reglementează de asemenea la nivel de ordonanţă problema radierii interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de cinci ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate.

Consumul mare de gaze din ultima perioadă va duce la scumpirea energiei termice.
Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, in ultimele zile, consumul zilnic a crescut la 22 milioane metrii cubi, fata de un nivel de 17 milioane m3, care este atins in mod normal in aceasta perioada a anului.
Aceste masuri de urgenţă vor afecta populaţia deoarece preţul gazului va creşte in perioada următoare.
In schimb, proprietarii de centrale termice vor suporta costuri mai mici decât cei branşaţi la un sistem centralizat.

Guvernul îi va obliga pe furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului să reţină datele de identificare ale utilizatorilor de servicii PrePay.
Autorităţile au luat această decizie din cauza apelurilor false la 112 şi a fraudelor tot mai numeroase.
Proiectul de lege privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip PrePay ar putea intra în vigoare la sfârşitul lunii august.
După intrarea în vigoare a acestui proiect, posesorii de cartele PrePay vor avea şase luni la dispoziţie să îşi contacteze operatorul de telefonie mobilă pentru a-şi înregistra numele, prenumele și codul numeric personal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept