Știri 2 iunie 2025
Acesta s-a născut în cetatea Trapezunt de pe coasta Mării Negre, în jurul anului 1300, era creştin-ortodox, iar de meserie era negustor.
În timpul unei călătorii către Cetatea-Albă a fost trădat de unul din partenerii de drum şi pârât în chip mincinos către mai marele cetăţii că Ioan ar dori să se convertească la păgânism.
Pentru că Sf. Ioan a mărturisit pe adevăratul Dumnezeu, Mântuitorul Hristos, mai marele cetăţii s-a mâniat şi a poruncit ca sa fie omorât prin tăierea capului.
Creştinii din Cetatea Albă au luat trupul Sfântului mucenic Ioan şi l-au îngropat în Biserica cetăţii vreme de 70 de ani.
În anul 1402, Voievodul Alexandru cel Bun, împreună cu mitropolitul Iosif au adus în Moldova moaştele Sf. Ioan cel Nou.
Ele au rămas aici până în 1686 când au fost duse pentru scurt timp în Polonia, pentru a fi ferite de armata lui Ioan Sobieski.
În anul 1783, moaştele Sf. Ioan cel Nou au fost readuse în Moldova, la Suceava, unde se regăsesc şi astăzi.
Biserica Ortodoxă îi va cinsti miercuri pe Sfinții patru Martiri de la Niculițel: Zotic, Atal, Camasie și Filip.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți, de la ora 8.00, pictura și lucrările ce s-au săvârșit la biserica “Sfinții Patru Martiri de la Niculițel”, din cartierul Faleză Nord.
Apoi, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie.
Astăzi este Ziua Națională pentru Adopție.
Aceasta urmează în calendar celei internaţionale a copilului şi a părinţilor.
Iniţiativa acestei zile a avut-o, în 2014, fundația ‘Ador Copiii’.
Astfel, sunt promovate adopția și soluțiile pentru simplificarea acestui proces, care în România este îngreunat de proceduri birocratice.
Programul de taxare din Zona 0, atât din Constanța, cât și din stațiunea Mamaia este modificat până la 31 august.
Astfel, șoferii vor fi nevoiți să plătească non stop, de luni până duminică, 24 de ore din 24, inclusiv în sărbătorile legale.
Până la 1 iunie, se plătea numai pentru anumite intervale orare, pe zi, iar în weekend era gratuit.
Mai mult de jumătate dintre condimentele de pe piață conțin reziduuri de pesticide.
Au fost efectuate teste recente pe 40 de mărci de condimente, vândute la raft.
Este vorba în special despre ierburile aromatice, care sunt foarte expuse produselor fitosanitare din cauza cultivării lor.
De exemplu, ierburile de Provence conțin fragmente de insecte, pene și metal, iar unele produse din curry sau scorțișoară conțin niveluri ridicate de amidon, ceea ce crește prețul.
Concluzia studiului este că produsele de brand, organice sau cu etichetă roșie, sunt cele de calitate.
Unul din cinci copii din mediul rural se simte cu adevărat fericit.
Așa arată un raport realizat anul trecut de Fundația World Vision România.
Potrivit acestuia, principalele caracteristici ale unei vieţi bune, aşa cum le văd copiii, sunt sănătatea, banii de buzunar, libertatea de a face ce le place şi prezenţa prietenilor.
Un sfert dintre copii îşi doresc o casă mai mare şi mai modernă.
În ceea ce priveşte sprijinul şi condiţiile de viaţă, 15% sunt mereu obosiţi din cauza muncii înainte sau după şcoală, iar 6% merg seara la culcare flămânzi din cauza lipsei hranei suficiente.
Şapte din 10 companii din România vor să adopte inteligenţa artificială.
Datele arată că 90% dintre antreprenorii români sunt îngrijoraţi de riscurile geopolitice, iar peste 80% se confruntă cu efectele inflaţiei.
De asemenea, 67% dintre companii îşi îmbunătăţesc site-urile web, iar 63% implementează sisteme de gestiune a relaţiei cu clienţii, ceea ce evidenţiază tranziţia către digitalizare şi automatizare.
Studiul a fost efectuat în 31 de ţări, printre care şi România, ţări situate în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, precum şi în Asia Centrală.