Știri 21 mai 2025
Aceştia sunt primii împăraţi creştini şi protectori ai creştinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337.
Ei sunt socotiţi întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut remarcaţi prin mari fapte care au susţinut activ creştinismul.
Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creştinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313.
Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, şi unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credinţă.
La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Totodată, ea a iniţiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creştinismului, printre care Biserica Învierii din Ierusalim, Biserica Naşterii Domnului din Betleem şi Biserica Tatăl nostru de pe Muntele Măslinilor.
După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează şi alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creştin de răsărit, devenit ulterior Bizanţul, şi întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
În ţara noastră numeroase locaşuri de cult îşi sărbătoresc hramul.
Printre acestea se numără Catedrala Patriarhală din Bucureşti, biserica sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa şi Mânăstirea Sfânta Elena de la mare, de lângă localitatea Costineşti.
Totodată, peste 2 milioane de romani îşi serbează ziua numelui.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia de la ora 6.30, Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului.
Vineri, de la ora 6.30, va săvârși Sfânta Liturghie, tot la Catedrala arhiepiscopală.
Zilele orașului Constanța se desfășoară în perioada 21-25 mai.
În premieră, în acest an, cetățenii vor avea ocazia să viziteze Cazinoul.
Acesta este deschis astăzi între orele 15:00 și 18.00, iar accesul se face pe bază de rezervare.
De asemenea, de la ora 17.30, pe scena Casei de Cultură va avea loc tradiționalul concert dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai orașului Constanța.
Își vor da concursul: Corala bărbătească „Armonia” și Grupul psaltic „Sf. Vasile cel Mare” ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Unele autobuze CT BUS vor avea traseul modificat de Zilele Orașului Constanța.
Astfel, până pe 25 mai, după ora 20.00, autobuzele de pe linia 42 nu vor mai ajunge în Portul Tomis şi vor avea Cap de Linie la Poarta 1.
În acest weekend, autobuzele de pe liniile 2-43, 43M, 43C şi 5-40 nu vor mai circula pe bd. Tomis de la Capitol până la bd. Ferdinand şi vor fi deviate pe str. Răscoalei 1907 pe sensul spre Gară.
O mare parte din constănțeni va rămâne fără apă potabilă.
Din cauza unor lucrări, furnizarea apei potabile va fi sistată timp de 36 de ore, din noaptea de luni, 26 mai, ora 22:00, până miercuri, 28 mai, ora 10:00.
Vor fi afectați consumatorii din Cartierele Brătianu, Medeea,
Zona Industrială, Cartierele CET, Viile Noi, Km 4-5, Far, Abator, Zona străzilor Crișului, Interioară I și II, Zona Comercială Constanța Sud, Faleză Sud, Poarta 6, Zona Gară, Cartierul Coiciu, precum și cei din localitățile Cumpăna, Lazu, Agigea și Eforie Nord.
Unul din patru copii se confruntă cu o formă de abuz în familie.
Așa arată o analiză realizată de Asociaţia Telefonul Copilului.
Potrivit acesteia, copiii români au suferinţe cauzate de singurătate, excludere, anxietate, depresie şi tulburări de comportament.
Anul trecut au fost înregistrate cu 50% mai multe solicitări de consiliere psihologică drept urmare a ideaţiei suicidare, cu sau fără tentative, faţă de anul 2023.