Știri 11 iunie 2024

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această noapte la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 23.00, Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie pentru Odovania Învierii Domnului.
Conform tipicului bisericesc, sărbătoarea Învierii Domnului se încheie în a 39-a zi după Înviere, cu o zi înainte de marele praznic al Înălțării Domnului.
În această zi, rânduiala slujbelor bisericești este aceeași ca în seara de Înviere, exceptând oferirea Sfintei Lumini și sfințirea pâinii numită Paști.
Joi, Biserica Ortodoxă va prăznui Înălțarea Domnului.
Cu acest prilej, de la ora 7.00, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Înălțarea Domnului” de la mănăstirea Stejaru, din apropierea localității constănțene Saraiu.
De la ora 10.30, va oficia slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Internațional de Onoare de la Mircea-Vodă.
Apoi, de la ora 12.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Eroilor din Cimitirul Central.
Tot joi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

ANM a emis două noi atenționari cod galben și cod portocaliu de caniculă și disconfort termic pentru sudul, estul și sud-estul țării.
Acestea sunt valabile până mâine dimineață la ora 10.00.
Astfel, în Dobrogea, Muntenia, sud-estul Olteniei și în sudul Moldovei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.
Maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pescarii români nu mai au voie să pescuiască scoici, vongole și rapane din zone precum Agigea și Mangalia.
Decizia a fost luată de ANSVSA, după ce analizele apei din Marea Neagră au indicat depășiri ale nivelurilor speciilor de fitoplancton cu potențial toxic peste valorile limită.
Măsura este una de prevenție, deoarece hrana scoicilor ar putea fi toxică și, implicit, moluștele ar putea fi contaminate.
Recoltarea midiilor și rapanelor se va relua în funcție de analizele probelor de moluște privind nivelul biotoxinelor.

Traficul rutier va fi restricționat pe Autostrada Soarelui pe timpul nopții, până vineri.
Astfel, în intervalul orar 23.00 – 04.00, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa se instituie restricții pentru lucrări la pasajul care traversează autostrada, la kilometrul 11+700 metri şi la kilometrul 15+500 metri.
Șoferii sunt rugați să folosească ruta ocolitoare pe direcţia de deplasare Constanţa – Bucureşti: A2 – nod rutier km 15 – DJ301, Cernica – Centura Bucureşti.

Suma scutită de impozitare din salariul minim pe economie va crește de la începutul lunii viitoare.
După majorarea salariului minim brut pe economie, de la 1 iulie, la 3.700 de lei, se va mări şi suma deductibilă, adică cea care nu se impozitează, de la 200 la 300 de lei.
Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a explicat că, pentru a putea beneficia de acest lucru, o persoană trebuie să îndeplinească două condiţii: să fie plătită cu salariul minim pe economie şi să aibă venituri de cel mult 4.000 de lei brut.

Încărcarea cardurilor de alimente începe la sfârșitul acestei săptămâni.
O nouă tranşă de 250 de lei va ajunge la aproximativ 2,6 milioane de beneficiari, a anunţat ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu.
Potrivit acestuia, procesul de încărcare a cardurilor se va desfăşura în perioada 14-25 iunie 2024.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept