Știri 10 mai 2024

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Izvorul Tămăduirii.
Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb.
Înainte de a fi împărat, Leon cel Mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă.
La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.
Pentru a mulţumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică pe care a numit-o Biserica cu hramul Izvorul cel Tămăduitor şi dătător de viaţă.
Biserica se mai vede şi astăzi în Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
Sărbătoarea s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor 5 şi 6.
În toate bisericile şi mânăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei, după o rânduială adecvată Săptămânii Luminate.
Tot astăzi, este cinstită și Sfânta Icoană a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu.
Sărbătoarea a fost înscrisă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând din anul 2019.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.30, va oficia Acatistul Învierii Domnului.
Duminică, de la ora 9.00, IPS Teodosie va răspunde invitației IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Ruse, cu prilejul aniversării a 10 ani de la întronizarea IPS Naum, Mitropolit de Ruse.

Astăzi este Ziua Regalității în România.
Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
Parlamentul, Președintele României, Guvernul și celelalte autorități publice centrale și locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile.
Proiectul legislativ privind instituirea acestei sărbători a fost adoptat de Camera Deputaților, pe 22 aprilie 2015.

Astăzi a început oficial campania pentru alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie.
Pentru scrutinul european cetăţenii români pot vota oriunde în ţară sau în străinătate, însă pentru cel local îşi pot exercita dreptul la vot doar la secţiile unde sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa.
Pentru cetățenii care au reședința în alt loc decât cel în care sunt înscrişi în listele electorale permanente, pot să voteze numai cu condiția ca viza de flotant să fi fost făcută cu mai mult de 60 de zile înaintea datei de 9 iunie.

Preţurile facturilor la gaze naturale au scăzut în luna aprilie cu 25%.
De asemenea, cele la electricitate au scăzut cu 15% faţă de preţurile maximale plafonate, a anunţat Ministerul Energiei.
Pe 28 martie, Guvernul a eliminat taxa pe soare pentru prosumatori şi a actualizat schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.
Țările europene cu cele mai mici tarife la gaze și energie electrică în a doua jumătate a anului trecut, sunt România, Bulgaria, Ungaria, Croația și Malta.

Protonoterapia se va face, pentru prima oară, în țara noastră.
Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că a fost demarat studiul de piaţă pentru construcţia, la Institutul Oncologic Bucureşti, a primului Centru Naţional de Protonoterapie din Europa de Sud-Est.
Protonoterapia presupune utilizarea protonilor pentru a furniza o doză de radiaţii care ucid celulele tumorale.
Ministrul a afirmat că va fi cea mai mare investiţie în echipamente medicale destinate pacienţilor oncologici pe care a derulat-o Ministerul Sănătăţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept