Știri 9 mai 2024

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Izvorul Tămăduirii.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, în această seară, de la ora 18.00, slujba Vecerniei și slujba de Sfințire a Apei la mănăstirea Crucea din județul Constanța.
Apoi, de la ora 21.30, va oficia Acatistul Izvorului Tămăduirii la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Mâine, de la ora 8.00, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent.
Apoi, împreună cu clerul și credincioșii va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.
Sâmbătă, la Catedrala arhiepiscopală, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.30, va oficia Acatistul Învierii Domnului.
Duminică, de la ora 9.00, IPS Teodosie va răspunde invitației IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Ruse, cu prilejul aniversării a 10 ani de la întronizarea IPS Naum, Mitropolit de Ruse.

Astăzi se împlinesc 147 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României.
La 9 mai 1877, Ministrul de Externe al ţării noastre, Mihail Kogălniceanu, proclama în Adunarea Deputaţilor, Independenţa de Stat a României.
Deznodământul războiului din Balcani şi Tratatul de Pace de la Berlin din anul 1878 au înscris definitiv România între statele suverane ale Europei.

Tot astăzi este și Ziua Europei.
În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman.
Aceasta propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din anul 1985.

Constănțenii pot obține în format digital, dar și fizic, la cerere, certificate de naștere și deces.
De acest lucru beneficiază deocamdată cetățenii din municipiile Constanța, Cluj-Napoca, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov.
Punerea în funcțiune, la nivel național, a Sistemului Informatic se va realiza etapizat și se va finaliza pe 24 septembrie.

Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi cei din familiile monoparentale nu pot fi obligaţi să presteze muncă de noapte.
Proiectul de lege, care are ca obiect modificarea Codului muncii, a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional.
Potrivit legislaţiei, munca prestată între orele 22:00 şi 6:00 este considerată muncă de noapte.

Toate abaterile rutiere în străinătate vor fi pedepsite.
Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de prevenire a comportamentului periculos la volan în străinătate.
Astfel, potrivit noilor norme, ţările UE se vor ajuta reciproc în găsirea conducătorilor auto străini care au comis o neregulă.
Statul în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziţie 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare.
Comisia Europeană va crea un portal online care să conţină informaţii despre noile norme, opţiunile de recurs şi amenzile rutiere relevante.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept