Știri 2 mai 2024

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Atanasie al 3-lea Patelarie, patriarhul Constantinopolului.
S-a născut în anul 1560, într-o localitate din insula Creta, cu numele de botez Alexie.
Rămas orfan de tată, a îmbrățișat viața monahală, fie în metocul sinaitic din Heracleea, fie în Mănăstirea Sfânta Ecaterina, din Muntele Sinai, unde a primit numele Anania.
După ce a petrecut o vreme într-o mănăstire din Tesalonic, unde a fost hirotonit ierodiacon, a pornit spre Sfântul Munte Athos, unde a fost hirotonit ieromonah, sub numele de Atanasie.
Potrivit unei vechi însemnări greceşti, în anul 1626, Sfântul Atanasie Patelarie s-a aflat în Țara Românească, în postul de dascăl, perioadă în care a tradus în limba greacă populară “Psaltirea”.
În anul 1652, cu ajutorul voievodului Vasile Lupu, Sfântul Atanasie Patelarie a fost ales pentru a doua oară pe tronul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol.
A trecut la cele veşnice în ziua de 2 mai 1654, la Mănăstirea Schimbarea la Față, din oraşul Lubensk, în Ucraina.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 15.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook Centrul Eparhial Tomis și Radio Dobrogea, precum și pe canalele de Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 17.00 va oficia slujba Deniei celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 22.00, va oficia Acatistul Sfintelor şi Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Mâine, la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 10.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba Vecerniei, în cadrul căreia va fi scos Sfântul Epitaf din Sfântul Altar, iar de la ora 17.00, va oficia slujba Deniei Prohodului Domnului.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 4 mai, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămin­telor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.
Aceasta va fi oferită, după obicei, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional Otopeni.
Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor.

Lăcașurile de cult trebuie să ia o serie de măsuri de prevenire a incendiilor, în noaptea de Înviere.
Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța recomandă credincioşilor ca la începutul slujbei, să asculte regulile ce trebuie respectate în biserică, să țină lumânările aprinse cât mai departe de haine şi de obiectele combustibile și să depună lumânările aprinse în locurile special amenajate din exteriorul lăcaşurilor de cult.
Pentru evitarea supraaglomerării bisericii, se recomandă ca slujbele să se organizeze în exterior, iar dacă se desfăşoară în interior, să se permită accesul în limita capacităţii construcţiei.
Autoturismele şi autocarele să fie parcate în locurile special amenajate, astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru intervenţia pompierilor.

Astăzi este Ziua naţională a Tineretului.
România a instituit ziua de 2 Mai ca Zi Naţională a Tineretului, prin lege, în anul 2004.
Cu acest prilej, sunt organizate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului.

Deputații au adoptat proiectul de lege care prevede că mamele minore care au împlinit 16 ani pot decide pentru ele și pentru copilul lor în relația cu instituțiile statului.
Acestea pot solicita singure anumite drepturi financiare, cum ar fi alocația de stat sau indemnizația lunară pentru creșterea copilului.
De asemenea, pot semna documente cu caracter medical sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creșterea și dezvoltarea copilului.
Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept