Știri 1 mai 2024

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Sfânta şi Marea Miercuri.
Cu acest prilej, Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această seară, de la ora 19.00, slujba Deniei la mănăstirea Văcăreștii Noi din apropierea localității Lumina.
Mâine, de la ora 7.00, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
De la ora 15.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook Centrul Eparhial Tomis, Radio Dobrogea, precum și pe canalele de Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 17.00 va oficia slujba Deniei celor 12 Evanghelii la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 22.00, va oficia Acatistul Sfintelor şi Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.
Vineri, la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 10.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși slujba Vecerniei, în cadrul căreia va fi scos Sfântul Epitaf din Sfântul Altar, iar de la ora 17.00, va oficia slujba Deniei Prohodului Domnului.

Astăzi este Ziua Internaţională a Muncii.
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii.
În România, această zi a fost sărbătorită prima dată în anul 1890, iar în timpul comunismului se organizau manifestaţii ample pe străzi.
După anul 1990, 1 Mai nu mai are importanţă propagandistică, însă a rămas zi liberă, iar lumea o celebrează de obicei în aer liber.

CFR a suplimentat trenurile, cu prilejul minivacanței de 1 Mai și de Paște.
Astfel, sunt asigurate, în plus față de trenurile existente, garnituri pentru legături directe între marile orașe din țară și litoral, Constanța și Mangalia.
Sunt, de asemenea, disponibile și conexiunile rapide din Capitală, de unde pleacă la un interval de 1-2 ore trenuri spre Constanța.

România a trimis ajutoare umanitare în valoare de 8,2 milioane de lei în Fâșia Gaza.
Acestea constau în produse alimentare și articole de cazarmament.
Transportul bunurilor se realizează pe cale aeriană până în Cipru și pe cale terestră până în Grecia și Turcia.
Potrivit prevederilor Mecanismului European de Protecție Civilă, transportul ajutorului umanitar pe relația Republica Cipru – Fâșia Gaza, se realizează cu ajutorul agențiilor specializate ONU.

România va avea peste 900 de secţii de votare în străinătate.
Cifra este aproape dublă faţă de alegerile europarlamentare din 2019, a anunţat ministrul Afacerilor Externe.
Ordinea în care sunt înscrişi pe buletinul de vot competitorii politici este cea rezultată din tragerea la sorţi şi candidaţii independenţi sunt trecuţi la final în ordinea în care şi-au depus candidaturile.

Irak-ul a adoptat o lege care incriminează relațiile între persoane de același sex.
Aceasta prevede o pedeapsă de maxim 15 ani de închisoare și urmărește „să protejeze societatea irakiană de depravarea morală și de apelurile la homosexualitate”.
De asemenea, legea prevede între unu și trei ani de închisoare pentru oricine își schimbă „genul biologic” sau se îmbracă intenționat într-o manieră efeminată.
Proiectul de lege a inclus inițial pedeapsa capitală în cazul relațiilor între persoane de același sex, dar a fost modificat înainte de a fi adoptat, după o opoziție puternică din partea Statelor Unite și a națiunilor europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept