Știri 29 aprilie 2024

Credincioşii ortodocşi au intrat de ieri în Săptămâna Patimilor.
Această perioadă ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, astăzi biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar mâine ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani şi de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, vineri biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad, şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această seară la Mangalia.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 17.30, slujba Deniei la biserica „Nașterea Maicii Domnului”, apoi va sfinți icoanele realizate de către copii în cadrul atelierului de pictură icoane „Cerul oglindit în ochi de copil”.
Mâine, de la ora 15.30, va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de slujba Deniei la mănăstirea „Sfinții Dionisie și Efrem cel Nou” din comuna Târgușor, județul Constanța.

Astăzi este Ziua Veteranilor de război din România.
Aceasta a fost instituită prin lege, la 13 noiembrie 2007, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor de război pe câmpurile de luptă pentru apărarea independenţei şi a integrităţii teritoriale a României.
Data este în legătură cu Înaltul Decret al Regelui Carol I din 29 aprilie 1902, prin care a fost instituit titlul de veteran de război, la a 25-a aniversare a mobilizării pentru cucerirea Independenţei de Stat a României.
Din Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război fac parte aproximativ 80.000 de veterani ai Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial.

CRTS Constanța face apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Aceştia sunt așteptați astăzi, mâine și joi, în intervalul orar 7.30-13.30, pentru a putea fi preparate concentratele trombocitare necesare pacienților din oncologie și hematologie.
Miercuri, vineri și luni, 6 mai, Centrul este închis, deoarece sunt zile de sărbătoare legală.

Poșta Română a anunțat că a început să distribuie pensiile.
Instituţia pecizează că decizia este luată în urma unui efort al Ministerelor Muncii şi Finanţelor, Casei de Pensii şi al partenerilor din domeniul bancar.
Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat recent că în cazul celor care primesc pensiile pe card, banii vor intra în conturi în jurul datelor de 2-3 mai, faţă de 12 mai, dată stabilită inițial.

Mai mult de jumătate dintre români nu se spală pe dinți.
Este vorba, mai exact, de 63% și doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic în scop preventiv.
Aceste rezultate au fost dezvăluite în urma unui raport din 2021.
Medicii recomandă românilor să aibă grijă de sănătatea generală, deoarece ea se va manifesta la nivelul cavității bucale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept