Știri 23 aprilie 2024

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.
S-a născut în ţinutul Capadocia, din Turcia de astăzi, într-o familie de buni creştini.
În timpul împăratului roman Diocleţian, tânărul Gheorghe s-a înrolat în armata romană, unde a fost ridicat în rangul de ofiţer în garda imperială, datorită calităţilor sale alese.
În anul 303, împăratul a emis un decret de persecuţie a creştinilor, iar sfântul Gheorghe a mers de bună voie înaintea împăratului pentru a-L mărturisi pe Hristos.
Uimit de curajul acestuia, Diocleţian l-a trimis în închisoare, unde a fost aspru chinuit.
Datorită răbdării cu tărie şi curaj a torturilor, soţia împăratului, Alexandra, s-a convertit la creştinism, motiv pentru care împăratul a martirizat-o, iar apoi a dispus decapitarea Sfântului Gheorghe, la data de 23 aprilie a anului 303.
Pentru curajul cu care l-a mărturisit pe Hristos a fost supranumit „purtătorul de biruinţă”, iar în ţara noastră a fost ales ca ocrotitor al armatei, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, care a dispus ca pe steagul de luptă să fie pusă icoana sfântului.
În icoane, Sfântul Gheorghe este înfăţişat călare, cu o suliţă şi cum ucide un balaur.
În România aproximativ un milion de români poartă numele Sf. Gheorghe sau derivate ale acestuia.
Totodată, astăzi este „Ziua Forţelor Terestre“, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

La Mangalia se va deschide vineri Atelierul de pictură icoane pe sticlă pentru copii.
Acesta se află la a V-a ediție și poartă titlul ’’Cerul oglindit în ochi de copil’’.
Atelierul va fi deschis până sâmbătă, inclusiv la parohia “Nașterea Maicii Domnului” din Mangalia.
Îndrumători vor fi monahia Apolinaria Ghiță, licențiată în Arte Plastice și Profesor Rodica Gheorghiu.

Mamele minore ar putea beneficia de mai multe drepturi.
De asemenea, acestea vor putea lua decizii cu privire la propriul copil, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional.
Statisticile arată că una din opt mame minore nu este înscrisă la medicul de familie, iar 23% dintre acestea nu au fost la control la medic când au fost însărcinate.

Copiii feriți de interacțiunea cu mediul sunt mai predispuși la alergii.
Așa spun specialiștii, conform cărora, unul din patru români este alergic.
Sporii, polenul sau mucegaiul pot produce reacţii puternice, care riscă să creeze uneori mai mult decât un disconfort de moment.
Medicii recomandă persoanelor alergice să se prezinte la medicul de familie, în cazul unor simptome accentuate și atrag atenția că antibioticele nu sunt benefice în aceste situații.

Ministrul Educaţiei anunţă că a fost găsită soluţia tehnică pentru diferenţele de notare la grile la Evaluarea Naţională.
Astfel, platforma de evaluare digitalizată le va semnala situaţia profesorilor care corectează, pentru a reveni şi o remedia.
Pentru o evaluare cât mai uniformă, în fiecare zi în care se vor susţine probe scrise se vor face şedinţe de instruire cu evaluatorii de la examenele naţionale, folosindu-se baremul specific fiecărei probe.
Ministerul face în ultima perioadă reglaje la platforma digitală, care se va folosi în vară, pentru prima dată, la corectarea tuturor lucrărilor scrise ale examenelor naţionale.

Preţul mediu al biletelor rezervate pentru minivacanţa de 1 mai este cu circa 20% mai mare față de anul trecut.
Acesta variază de la 500 de lei pentru un sejur simplu până la 3.000-4.000 de lei, potrivit vicepreședintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Adrian Voican.
Pentru minivacanţa de 1 mai şi Paşte, cea mai vândută staţiune este Băile Felix, urmată de Mamaia și Călimănești-Căciulata.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept