Știri 4 aprilie 2024

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe pagina de Facebook Centrul Eparhial Tomis, dar și pe canalele Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului, la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 6.30, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie tot la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Academia Română împlineşte astăzi 158 de ani.
A fost fondată în anul 1866, iniţial, sub numele de Societatea Literară Română și este definită drept cel mai înalt for de cultură şi ştiinţă românesc.
Transformată, în anul 1879, în Institut Național cu denumirea Academia Română, aceasta a primit ca misiune principală cultivarea „limbii și a istoriei naționale, a literaturilor, a științelor și frumoaselor arte”, ideal pe care membrii săi l-au slujit vreme de peste un secol și jumătate.

Noi reguli în domeniul asistenței sociale vor intra în vigoare.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat favorabil un proiect care modifică actele normative în acest sector.
Astfel, inspectorii sociali vor face controale la centrele de îngrijire.
De asemenea, potrivit ministrului muncii, se introduc sancţiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licenţă, iar amenzile cresc până la 100.000 de lei.

Preţurile la energie electrică şi gaze la clienţii finali vor rămâne plafonate până la 31 martie 2025.
Anunțul a fost făcut de ministrul energiei, Sebas­tian Burduja, care a precizat că, dacă preţurile din piaţă vor continua să scadă, se vor lua măsuri în consecinţă.
Declarația vine după o ședință de Guvern în care a fost actualizată schema de sprijin pentru consumatorii de energie, ce va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.

Noi reglementări au fost emise în cazul pierderii cardului de sănătate.
Persoanele care au pierdut cardul sau cărora le-a fost furat, vor putea folosi adeverința înlocuitoare până când vor primi un duplicat al cardului de sănătate. Până acum, această adeverință înlocuitoare era valabilă doar 60 de zile.
Noile reglementări nu se aplică și în cazul ade­ve­rințelor emise anterior, care vor putea fi folosite doar până la data expirării lor.

Românii care doresc să voteze la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an prin corespondenţă sau din străinătate se pot înregistra, începând de luni, pe portalul votstrainatate.ro.
În cazul votului fizic, înscrierea în platformă este importantă deoarece autoritățile pot înființa o secţie de votare doar la cererea a minim 100 de cetăţeni dintr-o localitate sau grup de localităţi.
Votul prin corespondenţă nu este reglementat și pentru europarlamentarele din 9 iunie, iar pentru aleșii locali nu se poate vota din străinătate sau prin corespondență.

Cotațiile record la cacao vor scumpi dulciurile din ciocolată.
La Bursa din New York, cel mai tranzacţionat contract la cacao a depăşit recent, 8.900 de dolari tona, cel mai mare nivel atins vreodată.
Unul din motive este faptul că arborii de cacao din vestul Africii au fost afectaţi de boli şi fenomene meteo extreme.
În aceste condiţii, preţurile pentru dulciurile de ciocolată vor continua să crească.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept