Știri 25 martie 2024

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi Buna-Vestire.
Acest praznic împărătesc ne aduce aminte de momentul biblic în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos.
Tot în acel moment, Pruncul Iisus s-a zămislit în trupul Sfintei Fecioare prin puterea Sfântului Duh.
Numită popular şi Blago-Veştenie, această sărbătoare este confirmată în documente ca cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului.
Conform surselor istorice în secolul 4 sau 5 s-a construit la Nazaret o biserică, pe locul unde a fost casa în care Sfânta Fecioară a primit vestea naşterii lui Hristos.
Marii predicatori ai bisericii din secolul 5 au alcătuit panegirice la această sărbătoare.
Printre ei se regăsesc patriarhul Proclu al Constantinolopului şi episcopul Vasile al Seleuciei.
Data acestei sărbători a fost fixată de Biserică la 9 luni înainte de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Totodată, pentru că suntem în postul mare, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la peşte.

Tot astăzi este şi Ziua Poliţiei Române.
Alegerea acestei date este legată de reprezentarea sărbătorii Bunei-vestiri pe primul steag al Poliţiei Române, steag ce datează din anul 1822.
Această zi este sărbătorită din anul 2002.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie, de la ora 6.40.
Miercuri, la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, județul Suceava, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 8.00, Sfânta Liturghie, iar de la ora 18.00, Taina Sfântului Maslu.

Constănțenii sunt invitați la Marșul pentru Viață.
Acesta se va desfășura sâmbătă la ora 13.00, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Se va pleca pe traseul: Piaţa Ovidiu, Strada Mircea cel Bătrân, Capitol, Capela Sfinții Îngeri, Spitalul Județean și retur.
Scopul marşului este sensibilizarea întregii societăţi în privinţa avortului şi a efectelor negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane.
Acţiunea este organizată de Arhiepiscopia Tomisului, cu sprijinul Asociațiilor afiliate la Mișcarea Provita.

ANM a emis o atenționare cod galben de vânt puternic pentru sud-estul și sud-vestul țării.
Aceasta este valabilă până la ora 20.00.
Astfel, în Dobrogea, estul Munteniei, sud-estul Moldovei, vestul și sudul Olteniei și în sudul Transilvaniei vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h.
De asemenea, ANM a emis și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara, valabilă tot până la ora 20.00.
Va ploua local moderat cantitativ în centrul, sudul și estul teritoriului și se vor acumula cantități de apă de 10…15 l/mp. Vor fi mai ales averse, însoțite izolat de descărcări electrice.

Guvernul a luat în calcul propunerea privind eventuala închidere a supermarketurilor în weekend.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că scopul este de a vedea impactul unei astfel de propuneri, dar a adaugat că o decizie în acest sens „nu este una uşoară”.
Este vorba în general despre toate magazinele alimentare, iar românilor le-ar fi recomandat să se aprovizioneze până sâmbătă la prânz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept