Știri 15 martie 2024

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această seară la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, județul Suceava.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 17.30, Taina Sfântului Maslu.
Mâine dimineață, va participa la Sfânta Liturghie și la slujba de înmormântare a Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, la Catedrala din Sofia.
Noaptea, de la ora 21.40, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Duminică, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 8.00.

Guvernul bulgar a anunțat două zile de doliu, astăzi și mâine, după moartea Patriarhului Neofit.
Președintele Bulgariei, Rumen Radev a anunțat că, în acest context, amână până luni, înmânarea mandatului de formare a guvernului.
Poliția va asigura paza în centrul capitalei bulgare Sofia, iar echipe suplimentare vor patrula și în zona Gării Centrale.

Astăzi este Ziua Mondială a Consumatorilor.
Aceasta a fost declarată de către Organizaţia Internaţională a Uniunilor de Consumatori.
Potrivit rezoluţiei ONU din anul 1985, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse ce îi pot afecta viaţa, sănătatea și siguranţa.
În România sunt recunoscute mai multe drepturi de bază ale consumatorilor şi anume dreptul la protecţia vieţii, sănătăţii şi securităţii, dreptul la informare şi la educare, dreptul de acces neîngrãdit la pieţele de produse şi servicii, precum şi dreptul la despãgubire şi la reprezentare.

Posesorii de centrale termice de apartament pe gaze nu vor fi afectaţi de măsurile avute în vedere de autorităţile Uniunii Europene.
Este vorba despre reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor până în 2030.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, Radu Opaina, a explicat că noua directivă în acest sens, aprobată recent de Parlamentul European, vizează în special marile centrale termoenergetice, care folosesc combustibili fosili.

Țigările electronice reprezintă un pericol pentru sănătate, avertizează medicii.
Acestea pot fi la fel de dăunătoare ca cele normale.
În țigara electronică, respectiv în dispozitivele de vapat, se găsesc anumite substanțe care sunt aerosolizate și ajung până în profunzimea plămânului, spun specialiștii.
În România, vânzarea țigărilor electronice către minori este interzisă prin lege.

Parlamentul European cere Federaţiei Ruse să returneze integral României tezaurul naţional trimis spre păstrare în Primul Război Mondial.
Într-o rezoluţie adoptată ieri, la Strasbourg, eurodeputaţii afirmă că este un caz internţional fără precedent de însuşire ilegală a rezervelor de aur şi a obiectelor de patrimoniu şi reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească.
Deputații solicită Comisiei Europene să includă restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală care reglementează relațiile Uniunea Europeană-Rusia.

Numărul copiilor care mor înainte de a împlini cinci ani este în scădere.
Agenţia Naţiunilor Unite pentru Copii a făcut publice datele aferente anului 2022.
UNICEF estimează că în 2022 au murit mai puţin de cinci milioane de copii, aproximativ jumătate faţă de numărul înregistrat în anul 2000.
Îmbunătăţirile în privinţa mortalităţii infantile sunt mai notabile în ţările în dezvoltare, precum Malawi, Rwanda şi Mongolia.
UNICEF atribuie această scădere profesioniştilor medicali şi moaşelor, însă avertizează că îmbunătăţirile sunt fragile, iar trendul descendent ar putea fi inversat dacă ar fi reduse fondurile pentru sănătate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept