Știri 7 martie 2024

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh şi Mucenic Efrem al Tomisului.
Acesta a fost al doilea episcop cunoscut al Eparhiei Tomisului, care a ocupat un timp scaunul de păstor al Daciei Pontice, după atestarea sinaxarelor greceşti şi latine.
S-a născut în sudul Dunării din părinţi creştini, care l-au crescut de mic în frică de Dumnezeu.
A mers să se închine la Locurile Sfinte, în Israel, unde a rămas şi a fost făcut preot şi slujitor la una din biserici.
A fost ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului şi a propovăduit Evanghelia lui Hristos la popoarele „barbare” de la Gurile Dunării şi din jurul Mării Negre.
În marea persecuţie a lui Diocleţian din anii 304-305, fericitul episcop Efrem a fost prins, întemniţat şi chinuit la Herson în Crimeea, pentru a se lepăda de adevăratul Dumnezeu şi a se închina idolilor.
Însă, pentru că a mărturisit că este gata să-şi dea viaţa pentru Mântuitorul Iisus Hristos, i s-a tăiat capul în anul 304.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului.
Acesta va fi transmis pe pagina de Facebook Centrul Eparhial Tomis, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.40, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 6.30, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Văcăreștii Noi, din apropierea localității Lumina.
Sâmbătă, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie tot la mănăstirea Văcăreștii Noi, cu ocazia hramului, Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Indemnizaţia de şomaj şi celelalte ajutoare pentru ocuparea forţei de muncă s-au majorat de la 1 martie.
Aceasta a crescut cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană beneficiară.
De asemenea, indemnizația de șomaj acordată absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor speciale pentru persoane cu handicap, în cuantum de 50% din valoarea Indicatorului Social de Referință, a fost majorată de la 299 la 330 de lei lunar.

Școlile vor fi obligate să apeleze 119 dacă un elev este agresat violent.
Această decizie face parte dintr-un pachet de măsuri care ţin de managementul cazurilor de violenţă în şcoli, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Astfel, personalul şcolii, dacă este martorul unei fapte de violenţă, are obligaţia de a elimina riscurile şi de a reda elevului sentimentul de siguranţă fizică şi emoţională.
Dacă este vorba despre violenţă gravă care constituie infracţiune, directorul şcolii va sesiza obligatoriu poliţia şi va apela numărul 119, număr de telefon unic la nivel naţional pentru cazurile de abuz împotriva copiilor, dacă fapta a fost comisă asupra unui minor.

Ministerul Finanţelor va lansa o variantă simplificată a aplicaţiei e-Factura.
Scopul este de a creşte uşurinţa în utilizare pentru toţi contribuabilii.
Reprezentanţii instituţiei susţin că noua versiune are funcţionalităţi mai uşor de implementat, cu rubrici predefinite şi un format simplificat al facturilor, astfel încât să poată fi utilizată mai eficient.

Persoanele care vor dona sânge de minim trei ori într-un an vor beneficia de reducerea impozitului datorat pentru o singură clădire şi teren.
Așa au decis marți, deputaţii.
Scăderea va putea fi cumulată cu bonificaţia de 10 la sută pentru plata până la finalul lunii martie a întregului impozit, iar aplicarea acesteia intră în atribuţiile consiliilor locale.
Actul normativ va fi trimis preşedintelui pentru promulgare.

România are un deficit cronic de medici neonatologi.
Specializarea înregistrează cel mai mare procent de posturi vacante raportat la cele ocupate, respectiv 40%.
Vechimea medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie este de 8 ani, în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență mare în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave.
Rata mortalității infantile a urcat din nou, în România, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept