Știri 29 februarie 2024

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea.
Aceştia sunt originari din Dobrogea şi au fost contemporani şi chiar prieteni aproape toată viaţa lor, în timpul secolelor 4-5.
Ambii au plecat din Dobrogea pentru a căuta desăvârşirea creştină în pustia Egiptului, după care au ajuns la Constantinopol, unde au fost hirotoniţi de către Sfântul Ioan Gură de Aur, Gherman ca preot iar Ioan Casian ca diacon.
În anul 405, urmare a exilului nedrept care a fost impus Sfântului Ioan Gură de Aur, cei doi sfinţi dobrogeni au ajuns la Roma, pentru a-l înştiinţa pe papa Inocenţiu I despre nedreptatea făcută patriarhului de Constantinopol.
Aici Sfântul Ioan Casian a fost hirotonit preot, iar după 10 ani a ajuns la Marsilia, unde a întemeiat două mânăstiri, una de călugări şi alta de maici, după rânduiala patristică a Răsăritului, motiv pentru care sfântul dobrogean este socotit întemeietor al monahismului patristic apusean.
În jurul anului 435, Sfântul Ioan Casian s-a mutat la Domnul, iar sfintele sale moaşte se păstrează şi astăzi în mânăstirea întemeiată de el.
Ambii sfinţi au fost canonizaţi de către sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992 şi sunt cinstiţi pe data de 29 februarie în anii bisecţi, sau pe 28 februarie dacă anul nu este bisect.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la biserica Buna-Vestire din Constanța.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 7.00, Sfânta Liturghie, apoi slujba de înmormântare a credinciosului Radu, tatăl părintelui stareț al mănăstirii Sihăstria, din județul Neamț.
Sâmbătă, de la ora 7.30, va săvârși Sfânta Liturghie și slujba de parastas la 40 de zile a ieromonahului Andrei la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, din localitatea Călugăreni, județul Constanța.
Tot sâmbătă, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 7.30, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan Casian”, situată în apropierea comunei Târguşor, județul Constanța.

Guvernul a aprobat normele de aplicare a Legii pensiilor, adoptată anul trecut de Parlament.
În baza lor vor fi recalculate pensiile din sistemul public, în luna septembrie.
De asemenea, a fost aprobat şi bugetul Fondului pentru Mediu.
Programul „Casa Verde Fotovoltaice” ar putea să se încheie în următoarele zile, datorită adoptării bugetului Fondului pentru Mediu.
După ce hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial, vor fi validate toate dosarele rămase, a anunţat ministrul de resort, Mircea Fechet.

Peste 450.000 de elevi şi preşcolari vor beneficia de programul ‘Masă sănătoasă’.
Guvernul a aprobat proiectul în valoare totală de un miliard de lei.
Lista integrală a unităţilor şcolare în care copiii vor beneficia de acest program va fi disponibilă în curând pe site-ul Ministerului Educaţiei.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că programul ‘Masă sănătoasă’ va ajuta copiii din sute de mii de familii și va avea efect şi în reducerea abandonului şcolar.

2.000 de posturi vacante de anul trecut din sănătate şi asistenţă socială din cadrul instituţiilor publice locale, vor putea fi ocupate prin concurs sau examen.
Dintre acestea, 599 sunt posturi de medici, arată un memorandum aprobat de Guvern.
Potrivit premierului, Guvernul îşi propune anul acesta să atragă aproape 10.000 de noi medici, asistente, infirmiere şi personal sanitar în spitale.

Unele diete de pe internet și urmate fără recomandare din partea unui specialist pot pune în pericol sănătatea.
Cei care vor să țină o dietă fără mâncare pe o perioadă mai lungă de 2-3 zile, trebuie să ceară sfatul unui medic.
Acesta poate fi medicul de familie, un medic generalist sau nutriționist.
Riscurile unei astfel de diete sunt de la gastrită și ulcer, până la tulburări cardiovasculare și scăderea nivelului de calciu, magneziu și vitamine din organism, avertizează specialiștii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept