Știri 2 februarie 2024

Biserica Ortodoxă prăznuieşte astăzi Întâmpinarea Domnului.
Această sărbătoare face parte din rândul sărbătorilor împărăteşti ale Bisericii şi prăznuieşte momentul în care Sfânta fecioară Maria, la 40 de zile de la naşterea pruncului Iisus, vine la templul din Ierusalim, conform rânduielilor Vechiului Testament.
La templu, pruncul Iisus a fost întâmpinat de către dreptul şi bătrânul Simeon, căruia i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristos, după cum ne relatează Sfântul evanghelist Luca.
Atunci dreptul Simeon a rostit frumoasa rugăciune ce se rosteşte în biserică la slujba vecerniei „Acum slobozeşte pe robul Tău Stăpâne”, şi totodată a profeţit sfintei Fecioare Maria suferinţele prin care va trece la patimile lui Hristos.
Prima atestare documentară a acestei sărbători se găseşte în însemnările de călătorie ale pelerinei Egeria, care scrie că sărbătoarea se ţinea prin anii 382-384, la Ierusalim, la 40 de zile de la Naşterea Domnului.
Ziua următoare acestei sărbători, 3 februarie, este ziua în care Biserica Ortodoxă cinsteşte pe dreptul şi bătrânul Simeon împreună cu sfânta proorociţă Ana, cele două personaje care au luat parte la momentul Întâmpinării Domnului.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 7.00, Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.40, Acatistul Învierii Domnului.
Duminică, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Împărați” din satul Dorobanțu, județul Constanța.
Luni, de la ora 6.30, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Mecanismul de acordare a sprijinului material pentru persoanele defavorizate a fost aprobat de Guvern.
Plafonul maxim de venituri până la care o persoană poate beneficia de tichete sociale a fost majorat la 2.000 de lei, faţă de 1.700 de lei, valabil anul trecut.
Pentru anul în curs, tichetul are o valoare nominală de 250 de lei şi se acordă o dată la două luni, iar banii respectivi pot fi folosiţi exclusiv pentru achiziţionarea de alimente şi mese calde.

Plafonul de garanții pentru programul „Noua Casă” este în acest an, de 1 miliard de lei, mai mic cu 500 de milioane de lei față de anul trecut.
Din anul 2009 și până în prezent, programul a susținut accesarea a peste 300.000 de credite pentru locuință în valoare totală de circa 64 miliarde de lei.
Anul trecut au fost acordate 1.940 de garanţii.

Consumul zilnic al unui pahar sau a mai multora de sucuri naturale este asociat cu creșterea în greutate la copii și adulți.
Așa arată un studiu, care explică faptul că aceste sucuri conțin mai puține fibre sau chiar deloc în compa­ra­ție cu fructele întregi, ceea ce întârzie apariția senzației de saţietate.
Rezultatul este o absorbție rapidă a fructozei la nivelul ficatului, apariția bolii ficatului gras și un nivel crescut al trigliceridelor, probleme de care se leagă și creșterea în greutate.

Pensiile între 2000 și 3000 de lei ar putea fi scutite de impozit.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut o analiză la Ministerul de Finanțe pentru a stabili impactul bugetar după majorarea de 13,8% și recalcularea de la 1 septembrie.
Pe de altă parte, specialiștii spun că pragul sub care nu se impozitează pensiile ar trebui mărit progresiv pentru a face față la rata inflației.
Chiar dacă pensiile au fost majorate cu 13,8%, în realitate pensionarii încasează sume mai mici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept