Știri 30 ianuarie 2024

Biserica Ortodoxă îi cinstește astăzi pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul.
Sărbătorirea împreună a celor trei sfinţi ierarhi, a fost rânduită de către episcopul Ioan al Evhaitelor, în secolul 11.
Pe atunci, la Constantinopol apăruse o dezbatere pe tema „care dintre cei trei sfinţi ar fi mai mare şi mai vrednic de cinstire”.
În timpul dezbaterilor, episcopului Ioan i-au apărut cei trei sfinţi ierarhi care i-au spus că în calitatea lor de mari dascăli şi îndrumători în teologie, sunt egali în cinstire în faţa lui Dumnezeu, motiv pentru care să fie cinstiţi toţi trei într-o singură zi.
Deoarece fiecare dintre cei trei sfinţi are câte o zi individuală de cinstire în cursul lunii Ianuarie, episcopul Ioan a hotărât ca şi cinstirea lor împreună să fie în aceeaşi zi.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie de la ora 6.40.
Joi, va săvârși Sfânta Liturghie tot la Catedrala, de la ora 6.15.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, Biserica Ortodoxă va prăznui Întâmpinarea Domnului.
Cu acest prilej, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea “Întâmpinarea Domnului” din apropierea orașului Năvodari.

Programul de vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa se modifică.
Măsura este luată din cauza creşterii numărului de cazuri de gripă şi viroze respiratorii.
Astfel, durata vizitei se limitează de la 30 de minute, la maxim 10 minute/pacient.
Vizitatorii trebuie să poarte obligatoriu, mască de protecţie şi echipament de protecţie.

Guvernul intenţionează să prelungească valabilitatea listei de alimente de bază pentru care a limitat adaosul comercial.
Măsura va fi luată doar după discuţii cu toţi factorii implicaţi pentru găsirea celor mai bune soluţii, după cum a precizat premierul Marcel Ciolacu.
Săptămâna trecută, el a explicat faptul că extinderea măsurii este necesară mai ales pentru pensionari și cei cu venituri mici.

Statul prea mult pe scaun îmbolnăvește.
Și cei cu un stil de viață activ, dacă stau la birou mai mult de 12-13 ore au un risc dublu de deces timpuriu comparativ cu persoanele care petrec foarte puțin timp zilnic stând pe scaun.
Un studiu recent arată că riscul acesta poate fi redus semnificativ dacă cei nevoiți să petreacă multe ore pe scaun ar face mai multe pauze scurte.
Specialiştii spun că o soluție ar fi 5 minute de mers la fiecare jumătate de oră sau pur și simplu ridicatul de pe scaun de mai multe ori, asemenea unor genuflexiuni.

România va cumpăra trenuri electrice și locomotive noi de 4 miliarde de lei.
Autoritatea pentru Reformă Feroviară a semnat cu un producător din Franţa, un contract de 760 de milioane de lei pentru 16 locomotive noi.
Acestea pot circula cu viteza maximă admisă pe liniile reabilitate din România de 160 km/h la trenurile de călători.
De asemenea, va fi semnat un contract de 3,2 miliarde de lei cu un producător polonez pentru 62 de trenuri electrice regio de scurt parcurs.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept