Știri 26 ianuarie 2024

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.
Mitropolitul Iosif Naniescu s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache și al soției sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ținutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan.
A primit de la episcopul Chesarie al Buzăului, numele de Iosif, după numele întâiului episcop al Argeșului.
A fost hirotonit episcop vicar al Mitropoliei Țării Românești, cu titulatura Iosif al Mirelor, urmând cu vrednicie faptelor Sfântului Ierarh Nicolae.
În anul 1873 a fost ales episcop al Argeșului, iar peste doi ani, mitropolit al Moldovei.
Sf. Iosif a încheiat zidirea Catedralei mitropolitane din Iași în anul 1886, începută de fostul mitropolit Veniamin Costachi.
A păstorit cu multă vrednicie Mitropolia Moldovei vreme de douăzeci și șapte de ani și s-a mutat la Domnul în anul 1902, în ziua de 26 ianuarie.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinților în anul 2017.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine în localitatea Călugăreni din județul Constanța.
Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 7.45, Sfânta Liturghie și slujba de înmormântare a ieromonahului Andrei, la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”.
Apoi, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 7.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea Sibioara, județul Constanța.
Luni, de la ora 6.30, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Marți, Biserica Ortodoxă îi va cinsti pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Cu acest prilej, de la ora 7.45, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, zona Cireşica.

Programul „Noua Casă” va continua în acest an.
Potrivit Ministerului Finanţelor, plafonul de garanţii este de 1 miliard de lei.
Valoarea maximă a creditului este de 66.500 euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%, şi de 119.000 euro pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.
Dobânda este variabilă, calculată în funcţie de Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%.

Farmaciștii contestă ordinul privind eliberarea antibioticelor.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, Simona Negreş, a afirmat că prevederile documentului nu vor reduce consumul de antimicrobiene, iar ordinul ar trebui retras integral şi rediscutat după o consultare cu toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii.
Aceasta mai spune că accesul la dozele de antibiotic pentru 2 zile nu limitează rezistența microorganismelor, ci o crește.

Guvernul a aprobat metodologia privind promovarea în carieră şi ocuparea posturilor vacante în învăţământul superior.
Potrivit proiectului, promovarea în carieră se realizează prin examen, iar posturile vacante destinate promovării în cariera didactică se aprobă anual de către Senatul instituţiei de învăţământ superior, la propunerea Consiliului de administraţie.
Anunţul privind organizarea examenului se publică cu cel puţin două luni înainte de data desfăşurării primei probe.

Guvernul a acceptat, în principiu, o creștere a salariilor din sănătate, dar vor urma noi discuții asupra procentului.
Sindicatele cer o majorare de 20%, în timp ce Executivul ar oferi 15% aplicabile în prima jumătate a acestui an.
Premierul Marcel Ciolacu a mai stabilit cu liderii SANITAS, ajustarea schemelor de personal și deblocarea de posturi în sistem în funcție de necesități.

Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva României şi a altor 16 state UE pentru netranspunerea directivei privind imigranţii calificaţi.
Guvernele acestora au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde scrisorii şi a transpune directiva în legislaţia lor naţională.
Reglementarea stabileşte condiţiile de intrare şi rezidenţă pentru cetăţenii din statele terţe înalt calificaţi care vin să se stabilească şi să muncească într-una dintre ţările Uniunii Europene.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept