Știri 17 ianuarie 2024

Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
S-a născut în jurul anului 250, în satul Coma de lângă cetatea Heracleopolis, în Egipt.
În timpul persecuţiilor ordonate de Maximian Daia, a mers în Alexandria pentru a-i întări pe creştini în mărturisirea lor şi pentru a se jertfi ei înşişi pentru Hristos, şi tot acolo, îi combate pe adepţii ereziei ariene.
Sfântul Cuvios Antonie cel Mare a trăit 105 ani şi este numit părintele monahismului şi dascălul vieţii pustniceşti.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această seară, de la ora 17.00, Taina Sfântului Maslu la schitul „Sfânta Treime” din Constanța, care este ocrotit și de către Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Schitul este situat la marginea municipiului Constanța, la ieșirea de pe șoseaua Industrială.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 6.40, Sfânta Liturghie.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Sistemul de corectare digitalizat va fi folosit anul acesta la toate examenele naționale, inclusiv la simulări.
Anunțul a fost făcut de ministrul educației, Ligia Deca.
Ea a precizat că peste 90% dintre profesorii care au folosit metoda la ediția din toamna trecută a examenului de bacalaureat au declarat că preferă să continue în această formulă.
În opinia lor, în acest fel se elimină greșelile cauzate de oboseală și efortul suplimentar, întrucât platforma adună automat notele acordate pe item.

Românii vor plăti mai mult pentru gazele naturale şi energia electrică de la 1 aprilie 2025.
Expertul în energie, Dumitru Chisăliţă, a explicat că de la acea dată preţurile nu vor mai fi plafonate, iar românii vor plăti preţurile prevăzute în contracte.
Președintele Asociaţiei Energia Inteligentă spune că este nevoie de o strategie pentru perioada de după eliminarea plafonării preţurilor, pentru ca oamenii să nu fie nevoiți să plătească sume foarte mari.

Transportatorii şi fermierii se declară mulţumiţi de rezultatele întâlnirilor cu autorităţile.
Ei consideră că în acest moment au fost găsite soluţii la problemele care au dus la protestele din ultima săptămână.
După discuţiile cu ministrul transporturilor, a fost semnat un protocol cu termene clare, benefic pentru transportul de persoane şi de marfă.

Mai mult de jumătate din cabinetele de medicină de familie vor intra în faliment dacă finanțarea acordată acestora va scădea cu peste 30%.
O altă problemă majoră este că autoritățile vor să elimine sporul de rural acordat medicilor de familie.
Ei solicită menţinerea tarifelor la nivelul din ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru 2024 pe actualele valori ale punctelor.
Datele arată că 500 de localități nu au medic de familie, iar peste 1.000 de localități au deficiență de medici.

Apa din sticlele de plastic conţine de până la 100 de ori mai multe particule de plastic minuscule decât se estimase anterior.
Așa arată un nou studiu pentru care s-a folosit o tehnică inovatoare.
Oamenii de ştiinţă au numărat, în medie, 240.000 de fragmente de plastic detectabile pe litru de apă, după ce au testat produsul de la mai multe mărci populare.
Microplasticele au mai puţin de 5 milimetri, iar nanoplasticele au mai puţin de un micrometru.
Astfel, acestea pot intra în organe, inclusiv în creier şi inimă, și pot dăuna grav sănătății.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept