Știri 15 ianuarie 2024

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 6.40, Sfânta Liturghie.
De la ora 17.00, va săvârși slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Năvodari.
Miercuri, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, la biserica Sfântul Antonie cel Mare din Constanța, zona Galeriilor Soveja, cu prilejul hramului.

Astăzi se împlinesc 174 de ani de la naşterea poetului naţional, prozatorului şi jurnalistului Mihai Eminescu.
Marele poet s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani şi a fost considerat drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, supranumit şi „luceafărul poeziei româneşti”.
Poetul a studiat la Viena si Berlin si a debutat în anul 1866 cu poezia intitulată “La mormântul lui Aron Pumnul”.
Printre operele sale, cele mai importante sunt poeziile Luceafărul, Revedere, Scrisoarea a 3-a sau basmul Făt-Frumos din Lacrimă.
Tot astăzi este celebrată şi Ziua Culturii Naţionale.
Aceasta a fost decretată oficial printr-o lege promulgată în anul 2010.
Cu acest prilej, de la ora 16.30, în parcul mănăstirii Dervent, la monumentul lui Mihai Eminescu, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de pomenire a poetului.
Apoi, în sala „Arhitect Dan Corneliu”, elevi și profesori de la școlile din localitățile Ostrov și Băneasa, elevi de la seminarul teologic și membri ai Coralei „Armonia” vor interpreta opere din creația eminesciană.

Un nou sens unic este instituit de astăzi, în municipiul Constanța.
Astfel, circulația rutieră este reorganizată pe strada Ciprian Porumbescu și se realizează în sens unic, dinspre strada Unirii spre strada Pescarilor.
Măsura este necesară pentru a oferi o alternativă de circulație autovehiculelor cât și pentru decongestionarea traficului rutier din proximitatea Școlii Gimnaziale Nr. 3 „Ciprian Porumbescu”.

Ministrul Educaţiei a anunţat noi măsuri pentru combaterea afacerilor cu diplome în învăţământul superior.
Astfel, diploma de doctor ar urma să conţină un cod QR care să permită verificarea valabilităţii documentului direct în baza de date a Ministerului Educaţiei.
În plus, din anul universitar 2024-2025, toate actele de studii eliberate absolvenţilor ar urma să fie întocmite în limbile română şi engleză şi însoţite şi de un supliment de diplomă doar în format Europass.
Pe de altă parte, vânzarea şi cumpărarea de pe internet a lucrărilor de diplomă este sancţionată cu amenzi ce pot ajunge până la 200.000 de lei.

Mai multe clădiri ale unor instituţii de cultură din ţară vor fi restaurate cu bani europeni.
Este vorba despre cele aflate în stare de degradare, unele dintre ele fiind obiective de patrimoniu, potrivit ministrului culturii, Raluca Turcan.
Aceasta a mai spus că vor fi dotate și filarmonicele, operele şi teatrele cu echipamente şi instrumente muzicale, întrucât există instituţii în care astfel de achiziţii nu s-au mai făcut de peste 15 ani.

Românii din Spania vor putea obţine cetăţenia spaniolă fără să renunţe la cea română.
Un acord în acest sens ar urma să fie semnat în primele luni ale acestui an, când premierul spaniol este aşteptat în ţara noastră.
Statutul de cetăţean spaniol va oferi românilor posibilitatea să obţină joburi mai bine plătite, dar şi funcţii în poliţie, armată sau în administraţie.
În Spania, trăiesc aproximativ 1 milion de români.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept