Știri 10 ianuarie 2024

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti.
S-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, din judeţul Bacău şi a primit la botez numele de Alexandru.
La vârsta de 20 de ani şi-a părăsit familia şi a mers la Mănăstirea Căldăruşani, unde a fost tuns în monahism şi a primit numele de Alipie.
După doi ani a plecat la Muntele Athos, s-a aşezat la Schitul românesc Lacu, apoi patru ani a trăit în Mănăstirea Esfigmenu, în nordul Sfântului Munte.
După o vieţuire de aproape 20 de ani în Muntele Athos, Cuviosul Antipa, s-a reîntors în Moldova pentru a strânge ajutoare în vederea terminării lucrărilor de zidire a Schitului românesc Prodromu.
În anul 1865 s-a aşezat la Mănăstirea Valaam, iar după 17 ani de aspră vieţuire, în ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa a trecut la cele veşnice şi a fost înmormântat în gropniţa Mănăstirii Valaam.
Sfântul Antipa de la Calapodeşti este singurul român athonit prăznuit de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Rusă şi Sfântul Munte Athos.
A fost trecut în rândul sfinţilor de către Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.

Mâine, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieţii călugărești de obşte din Palestina.
Astfel, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De asemenea, sâmbătă, de la ora 7.00, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

ANM a emis o informare meteorologica de ger pentru toată țara.
Aceasta este valabila până mâine la ora 10.
Astfel, vremea va fi geroasă în toată țara, iar în această noapte mai ales în est și centru, cu minime termice de până la -16 grade în estul Transilvaniei.

Un nou sens unic va fi instituit în municipiul Constanța.
Din 15 ianuarie, circulația rutieră va fi reorganizată pe strada Ciprian Porumbescu și se va realiza în sens unic, dinspre strada Unirii spre strada Pescarilor.
Măsura este necesară pentru a oferi o alternativă de circulație autovehiculelor cât și pentru decongestionarea traficului rutier din proximitatea Școlii Gimnaziale Nr. 3 „Ciprian Porumbescu”.

Medicii de familie atrag atenţia că alocarea bugetară le-a fost redusă cu 25% pentru acest an, faţă de 2022.
Ei susţin că sistemul este deja subfinanţat şi că diminuarea veniturilor va adânci şi mai mult deficitul de medici de familie deja existent.
Preşedintele societăţii naţionale de profil, Dina Mergeani, precizează că centrele de permanenţă funcţionează cu bani aduşi de acasă de doctori, ei nefiind încă plătiţi pentru perioada octombrie – decembrie.
De asemenea, suspendarea activităţii lor ar bloca unităţile de primiri urgenţe.

Staționarea cu motorul pornit ar putea fi interzisă.
Măsura este una antipoluare, potrivit inițiatorului proiectului, senatorul Ion Dragoș Popescu.
Nerespectarea acestei prevederi este sancţionată cu două sau trei puncte-amendă.
Proiectul a fost depus la Senat, prima Cameră sesizată.

Cartea electronică de identitate permite titularului utilizarea semnăturii electronice.
De asemenea, permite și autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat, arată legea promulgată săptămâna trecută.
Actul normativ prevede, între altele, că, opţional, începând cu data realizării condiţiilor tehnice, se poate elibera cartea electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept