Știri 9 ianuarie 2024

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 6.40, Sfânta Liturghie.
Joi, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieţii călugărești de obşte din Palestina, ocrotitorul spiritual al IPS Teodosie.
Astfel, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De asemenea, sâmbătă, de la ora 7.00, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

CRTS Constanța se confruntă, și la început de an, cu o criză de sânge, în special din grupa A.
În minivacanța de Anul Nou, au fost peste 130 de solicitări de componente sanguine pentru pacienții internați în spitalele constănțene.
CRTS îi așteaptă pe cetățeni să doneze sânge, de luni până vineri, în intervalul orar 7.30 – 13.30.
Reamintim că de anul acesta valoarea tichetelor pentru donatori s-a mărit de patru ori, până la 280 de lei.

Părinții care își retrag în mod deliberat copiii de la școală vor fi sancționați.
Ministerul Educației a emis o notificare către inspectoratele școlare, cerându-le să informeze organele de cercetare în aceste cazuri.
Măsura vine în contextul în care doi părinți din Bihor au fost trimiși în judecată și au primit câte 4 luni de închisoare pentru decizia de a-și educa acasă cei patru copii.
Ministerul Educației aduce în atenție amendarea părinților care încalcă obligația de a asigura participarea copiilor la cursuri, cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei conform Legii învățământului preuniversitar.

Ministrul Sănătăţii recomandă populaţiei să apeleze la medicul de familie în cazul unor simptome de viroză respiratorie.
El a precizat că staţionarea prelungită la unitatea de primiri urgenţe pentru o formă uşoară sau medie de viroză predispune şi la alte îmbolnăviri.
În cazul copiilor, medicii recomandă izolarea la domiciliu şi administrarea unui tratament simptomatic, nu cu antibiotice.
Alexandru Rafila a precizat că România nu se confruntă în acest moment cu o epidemie de gripă.

Ministerul Transporturilor va schimba în curând unele perioade pentru care se emit rovinietele.
Astfel, se vor introduce rovinieta de o zi, de 10 zile și de două luni.
În schimb, nu va mai fi emisă taxa de drum pentru trei luni.
Pentru autoturisme, rovinieta de o zi va costa 2,5 euro, iar pentru camioane, 11 euro.
Măsurile fac parte dintr-o directivă europeană care trebuie transpusă în legislația românească până pe 25 martie.

Cei care profanează drapelul național vor primi amendă între 10 și 20 de mii de lei.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.
Potrivit acesteia, românii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora.

Oamenii de știință americani au descoperit recent o metodă inovatoare prin care celulele canceroase pot fi distruse în proporție de 99%.
Este vorba despre vibrația moleculară generată prin expunerea la lumina în infraroșu, însă cercetarea se află în stadii incipiente.
Avantajul utilizării noii metode este că poate ajunge mai adânc în organism, comparativ cu metoda bazată pe lumina din spectrul vizibil.
Ea oferă, astfel, posibilitatea de a trata cancerul osos sau al unor organe fără a mai fi nevoie de intervenție chirurgicală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept