Știri 8 ianuarie 2024

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini județul Suceava.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 7.45, Sfânta Liturghie.
Miercuri, de la ora 6.40, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Joi, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieţii călugărești de obşte din Palestina, ocrotitorul spiritual al IPS Teodosie.
Astfel, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Apoi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De asemenea, sâmbătă, de la ora 7.00, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

ANM a emis o atenționare cod galben de intensificări ale vântului, viscol și ninsori moderate cantitativ pentru estul și sud-estul țării.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 10.
Astfel, în Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei și în cea estică a Munteniei, vor fi mai ales ploi ce local vor depune polei, apoi vor predomina ninsorile.
Vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate redusă.
Mâine, vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 și 0 grade, iar în noaptea de marți spre miercuri, va fi ger în nord, centru și est, cu minime termice de până la -20 de grade.

Elevii și preșcolarii au revenit de astăzi la cursuri.
Prima zi de școală din acest an deschide Modulul 3 de cursuri, care se încheie diferit, în fiecare județ, în funcție de decizia inspectoratelor școlare privind ”vacanța de ski” de o săptămână, prevăzută în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.
În județele Constanța și Tulcea, vacanța de ski va fi în săptămâna 26 februarie – 3 martie 2024, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației.

Ministerul Educaţiei face precizări cu privire la asigurarea transportului gratuit pentru elevi.
Este vorba despre cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport.
Pentru elevii care locuiesc în zone cu transport public, Consiliul Județean va primi o sumă suplimentară pentru a plăti operatorii care vor elibera abonamente gratuite de transport.
În cazul în care nu există transport public, elevii vor primi o sumă de bani, stabilită de Consiliul Județean al localității respective.

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor putea fi sancționați mult mai dur.
De la un an a crescut la șapte ani interdicția la catedră.
Așa prevede noua lege a Educației naționale în cazul profesorilor care ajung în situația de a li se desface contractul de muncă.
De asemenea, vor fi pedepsite și mai dur faptele de violență fizică sau verbală comise de profesori la adresa elevilor.

Angajaţii din Sănătate amenință cu greva de luna viitoare.
Ei acuză în primul rând lipsa de personal din sistem, dar și salariile mici raportate la volumul mare de muncă, plus orele suplimentare neplătite.
Potrivit sindicaliştilor, liderii celor două partide aflate la guvernare au promis anul trecut că vor debloca jumătate din cele 30.000 de posturi necesare, însă nu au fost scoase la concurs.

Eticheta borcanelor cu miere va avea scrisă țara de origine.
Eurodeputaţii propun același lucru și în cazul sucurilor de fructe, gemurilor, jeleurilor, marmeladelor şi piureului de castane dulci.
Dacă mierea sau fructele utilizate provin din mai multe ţări, acestea vor fi enumerate pe etichetă în ordinea descrescătoare a proporţiei din conținut.
Parlamentul European mai propune să se permită menţiunea „conţine numai zaharuri de origine naturală” pentru sucurile de fructe.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept