Știri 5 ianuarie 2024

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Botezul Domnului sau Boboteaza.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 13.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va poposi la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Hârșova.
De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării, Port.
Slujba de Sfințire Mare a Apei va fi oficiată la ponton.
Ierarhul va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.
Apoi, va merge la Spitalul Orășenesc Hârșova, unde îi va binecuvânta pe bolnavii internați.
Mâine, de la ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, urmată, la ora 11.15, de tradiționala Procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei.
La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele Mării.
Tot mâine, de la ora 15.00, va oficia slujba de Sfințire Mare a Apei la debarcaderul din localitatea Ovidiu, iar de la ora 17.00, va săvârși slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Constanța, zona Cora.
Apoi, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.00, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.

CRTS Constanța face apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Este nevoie de cel puțin 50 de donatori pe zi, indiferent de grupa sanguină.
Astfel, sunt așteptate toate persoanele sănătoase care vor să doneze, în special cei cu grupa de sânge A pozitiv, pentru care cererea este mai mare în această perioadă.
Programul de donare la sediul Centrului este de luni până vineri între orele 7.30 și 13.30.

Alocațiile de stat pentru copii cresc din această lună cu 13,8%.
Primele sume majorate vor fi acordate din luna februarie, a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Astfel, pentru copiii mai mari de 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale, alocațiile vor crește de la 256 la 292 lei și vor ajunge la 719 lei pentru copiii cu handicap de până la 18 ani.

Proiectul de calendar al anului şcolar 2024-2025 a fost pus în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei.
Conform planului, cursurile ar urma să înceapă pe 9 septembrie, s-ar menţine împărţirea pe module, iar anul şcolar s-ar încheia la 20 iunie 2025.
Proiectul prevede ca pentru clasele a XII-a şi a XIII-a, seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar să aibă o durată de 34 de săptămâni şi să se încheie la data de 6 iunie 2025. Pentru clasa a VIII-a anul şcolar se va încheia pe 13 iunie 2025.

Anul acesta românii ar putea fi chemaţi la vot pentru patru sau cinci scrutine electorale.
Cetățenii români vor avea alegeri europarlamentare, parlamentare, prezidențiale și locale.
Ar putea fi patru sau poate chiar cinci scrutine dacă pentru prezidenţiale va fi nevoie de turul doi şi dacă nu se va decide comasarea unora dintre ele.
Primul test se va da în iunie la europarlamentare, ce va fi important pentru restul alegerilor.

Românii vor avea în acest an, 20 de zile libere, însă doar 13 vor fi în cursul săptămânii.
Este vorba despre 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor), 1 mai (Ziua Muncii), 3 mai (Vinerea Mare), 6 mai (a doua zi de Paşte), 24 iunie (Rusaliile), 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 25 şi 26 decembrie (Crăciunul).
La acestea se adaugă 2 mai, 16 august şi 27 decembrie, pe care Guvernul a decis recent să le declare libere pentru a face „punte” cu alte zile nelucrătoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept