Știri 22 decembrie 2023

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.
S-a născut pe 21 decembrie 1596, la Suceava, ca fiu al lui Simion Movilă şi al soţiei sale Marghita.
În anul 1633 a fost hirotonit Mitropolit al Kievului, Galiţiei şi a toată Rusia şi tot atunci a pus bazele unui colegiu la Mănăstirea Bratska, din care s-a dezvoltat vestita Academie Duhovnicească de la Kiev.
Ca Mitropolit al Bisericii Ortodoxe ucraino-ruse din Polonia, timp de 13 ani, a desfăşurat o intensă activitate bisericească şi culturală, mai ales în domeniul tipăririi de cărţi bisericeşti, unde s-a îngrijit de apariţia a peste 50 de cărţi.
Dintre acestea cea mai importantă este lucrarea Mărturisirea Ortodoxă, tradusă în mai multe limbi şi tipărită în numeroase ediţii, şi care a devenit a treia mărturisire de credinţă a Bisericii Ortodoxe, după Crez şi Dogmatica Sfântului Ioan Damaschin.
S-a mutat la Domnul pe 22 decembrie 1646 şi a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Pecerska.
Întreaga avere a folosit-o pentru restaurarea de biserici, înfiinţarea de şcoli şi întreţinerea lor.
Pentru meritele sale deosebite, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului a fost canonizat de Biserica Ortodoxă din Ucraina în anul 1996.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această seară în județul Suceava.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 17.00, Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini.
Mâine, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși, de la ora 7.00, Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului.
Duminică, de la ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar luni, de sărbătoarea Naşterii Domnului, va săvârși Sfânta Liturghie, tot la catedrală, de la ora 8.00.

Astăzi se împlinesc 34 de ani de la revoluţia română din 1989.
Aceasta a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii în luna decembrie a anului 1989, care au dus la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea lui Nicolae Ceauşescu.
Demonstraţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul controversat şi execuţia lui Ceauşescu şi a soţiei sale.
Potrivit datelor oficiale, numărul total al celor decedaţi pe durata revoluţiei a fost de 1142, al răniţilor de 3138, iar al celor reţinuţi se ridica la 760.
Cu toate acestea, nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în momentul de faţă de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluţiei din anul 1989.
Cu această ocazie la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor revoluţiei din întreaga ţară vor fi oficiate rugăciuni de pomenire a celor ce şi-au dat viaţa pentru libertate, credinţa şi demnitatea poporului român.

Astăzi are loc solstiţiul de iarnă.
Astfel, această zi este cea mai scurtă din an şi are 8 ore şi 50 minute.
Până pe 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea.
La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele luminează mai mult emisfera sudică a Pământului.

ANM a emis o atenționare cod galben de intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până duminică dimineață, la ora 10.00.
La munte vor fi rafale de 90…100 km/h, iar în Dobrogea, Transilvania, sudul Olteniei și al Munteniei, mai ales pe parcursul zilei de mâine, viteza vântului va atinge 65…70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h.

Bugetarii vor avea trei zile libere în plus anul viitor.
Este vorba despre zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie, în condițiile în care acestea se află între zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, și weekenduri, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.
Aceste zile vor fi recuperate prin prelungirea programului de lucru în alte zile din preajma acestor date anunțate mai devreme.

Pensionarii cu venituri mici vor avea 90% compensare la medicamente, de la 1 ianuarie.
Guvernul a aprobat un proiect privind extinderea programului de compensare pentru pensionari și îi vizează pe cei cu venituri de până la 1830 de lei.
În acest an, pentru perioada ianuarie – septembrie, au fost eliberate peste 2 milioane de reţete pentru un număr de peste 400.000 de pensionari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept