Știri 18 decembrie 2023

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.
S-a născut pe moşia mănăstirii Sfântului Nicolae din Rădăuţi, pe la începutul secolului al XV-lea, cu numele de Dumitru.
A îndrăgit din copilărie viaţa bisericească şi ostenelile ascetice, iar după o perioadă de ucenicie, a îmbrăcat haina monahală, şi a primit numele de David.
A fost hirotonit preot şi a devenit duhovnic iscusit, dar pentru că nu mai avea linişte din cauza celor ce îi cereau neîncetat ajutorul, s-a retras în mănăstirea Sfântul Lavrentie de lângă satul Vicovu de Sus.
Apoi a devenit pustnic şi a primit numele de schimnicie de Daniil.
În anul 1451, Sfântul Daniil a devenit duhovnicul lui Ştefan cel Mare, pe care l-a încurajat să lupte pentru apărarea creştinătăţii, dar l-a îndrumat şi spre ctitorirea de lăcaşuri de cult.
A fost înzestrat cu mari haruri şi socotit sfânt încă din timpul vieţii.
S-a mutat la Domnul în anul 1496, iar în anul 1992 a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Română.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 6.30, Sfânta Liturghie.
Apoi, de la ora 10.00, va fi prezent la cea de-a VII-a ediție a festivalului județean de colinde „Nașterea lui Hristos, vestim”. Evenimentul cultural va avea loc la Palatul Copiilor din Constanța.
De la ora 11.00, va oferi alimente și produse tradiționale pentru masa de Crăciun celor 52 de persoane cu dizabilități din cadrul Centrului social „Sfântul Ioan Evanghelistul”, al Arhiepiscopiei Tomisului, situat în cartierul social Henri Coandă.
Miercuri, de la ora 6.30, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Astăzi este Ziua Minorităţilor Naţionale.
18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern, în anul 1992.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor ce aparţin minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general.
În fiecare an, cu prilejul acestei zile, Departamentul pentru Relații Interetnice organizează o serie de manifestări culturale, care prezintă tradițiile specifice fiecărei minorități.

Un nou sens unic va fi instituit în municipiul Constanța.
De mâine, circulația rutieră va fi reorganizată pe strada Ecaterina Varga, astfel că se va realiza în sens unic, dinspre strada Negru Vodă spre bulevardul Ferdinand.
Proiectul de reorganizare a traficului rutier a fost avizat favorabil de Inspectoratul de Poliție Județean Constanța și realizat la cererea locuitorilor din zonă.

Ministerul Educației are în vedere măsuri de sprijin pentru elevii din mediile defavorizate.
Sunt prioritare combaterea analfabetismului funcțional și creșterea calității învățământului.
Cele mai noi rezultate ale testelor PISA – considerate un reper la nivel mondial – arată că aproape jumătate dintre elevii români de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc.

Joi, se vor deschide traficului 16 km din Autostrada Transilvania.
Tronsonul este cuprins între Chețani și Câmpia Turzii, ceea ce va permite circulația fără întrerupere de la Târgu Mureș la Cluj-Napoca.
48 de km de autostradă și drum expres vor fi inaugurați în Ajunul Crăciunului.

Polițiștii continuă verificările în toată țara la vânzătorii de materiale pirotehnice.
Ei fac controale și în piețe în căutarea celor care comercializează fără drept petarde și alte materiale de acest fel.
Cei care nu respectă legea riscă amenzi foarte mari și chiar dosar penal.
Sunt vizați și cei care comercializează în mediul online.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept