Știri 4 decembrie 2023

Biserica Ortodoxă o cinstește astăzi pe Sfânta Mare Muceniță Varvara.
Aceasta era din cetatea Heliopolis și a trăit în vremea împăratului Maximian, în secolele 3-4.
Varvara credea în Hristos, iar când a aflat tatăl său, Dioscor care era păgân, a vrut să o omoare.
Însă fata a reuşit să fugă în munţi și a scăpat după ce o stâncă s-a deschis pentru a trece.
După multe căutări, Dioscor a găsit-o şi a dat-o pe mâna chinuitorilor.
Tot el i-a fost şi călău, astfel că a ucis-o cu sabia sa, iar la scurt timp, Dioscor a fost pedepsit de Dumnezeu, omorât de un trăsnet.
Împreună cu Sfânta Varvara a pătimit şi Sfânta Muceniţă Iuliana.
Un bărbat credincios cu numele Galentian a luat cinstitele moaşte ale sfintelor muceniţe, le-a dus în cetate şi le-a îngropat, apoi a zidit o biserică, în cinstea lor.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti miercuri pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năvodari.
Mâine, de la ora 6.40, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Galeșu-Poarta Alba.
De la ora 16.30, va binecuvânta aprinderea luminilor în Pomul de Crăciun din orașul Ovidiu, în prezența copiilor.
Apoi, de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu.
Miercuri, de la ora 7.30, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a Casei praznicale a bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Biruința, comuna Topraisar.
Tot miercuri, de la ora 17.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfânta Filofteia” din Constanța (zona Km 4). Ierarhul nostru va oficia și slujba de sfințire a baldachinului, a icoanei Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș și a crucii ridicate pe locul altarului fostei capele.
Joi, Biserica Ortodoxă Română o va cinsti pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș.
Astfel, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie de hram la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfânta Muceniță Filofteia” din Topraisar.
Apoi, de la ora 15.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din satul Valea Dacilor.
Tot joi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului, urmat, de la ora 23.30, de Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a cincea ediție a acțiunii umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până pe 10 decembrie și are ca scop sprijinirea a aproximativ 3000 de familii sărace din peste 40 de sate constănțene.
Astfel, este organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Joi, 7 decembrie este ultima zi de valabilitate pentru polițele RCA, emise de compania Euroins, intrată în faliment.
După această dată, șoferii trebuie să încheie polițe de asigurări noi.
Excepție fac contractele de asigurare de garanții, care vor înceta pe 5 februarie.
Potrivit autorităților, peste 840.000 de șoferi au încă asigurări auto obligatorii emise de Euroins.
Ei sunt sfătuiți să își reînnoiască polițele RCA cât mai repede posibil, pentru a evita aglomerația din ultima zi.

Singurătatea ar putea ajunge la proporțiile unei epidemii globale cu consecințe grave asupra sănătății.
Din acest motiv, experții Organizației Mondiale a Sănătății consideră că singurătatea trebuie abordată ca o problemă globală și au decis, în acest sens, constituirea unei comisii care să dezvolte politici de integrare socială a persoanelor afectate de singurătate.
Statisticile la nivel global arată că riscul de apariție a demenței este mai mare cu 50% la persoanele care resimt singurătatea, comparativ cu cele care nu au acest sentiment, iar riscul de boli cardiovasculare este mai mare cu 30% comparativ cu persoanele care au o viață socială.

Chipsurile de cartofi conțin sub­stanțe chimice periculoase.
În special, chipsurile din gamele BIO pot fi cele mai nocive pentru sănătate.
Un studiu realizat în Germania a identificat în compoziția acestor produse mai mulți compuși cu potențial cancerigen: acrilamida, urme de componente de ulei mineral, glicoacizi și chiar pesticide.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept