Știri 30 noiembrie 2023

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Acesta era originar din Betsaida şi era fratele sfântului Apostol Petru.
Face parte dintre cei doisprezece apostoli şi a fost primul care l-a urmat pe Hristos, după ce l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul mărturisind despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu.
Sfântul Andrei l-a adus la apostolie şi pe fratele său, Petru.
Amândoi au renunţat la ocupaţia de pescari şi au devenit ucenici ai Domnului Iisus Hristos.
După Învierea Domnului, Sfântul Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria.
Acest fapt i-a conferit şi supranumele de „apostolul românilor”.
Conform datelor istorice, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită de atunci „crucea Sfântului Andrei”.
Cel mai important loc al creştinismului românesc ce are legătură cu Sfântul Andrei este Peştera Sfântului Apostol Andrei, de la mânăstirea cu acelaşi nume de lângă localitatea Ion Corvin.
Conform statisticilor, peste 1 milion de români îşi serbează astăzi onomastica.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte și pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
Acesta a păstorit biserica românească din Transilvania, în timpul secolului 19.
S-a născut în anul 1808, în Ungaria, din părinţi aromâni, a purtat de la botez, numele Anastasie şi a studiat Dreptul, Filozofia şi Teologia.
La vârsta de 25 de ani, a intrat în monahism la mitropolia din Karlowitz şi a primit numele Andrei, după care, în scurt timp a fost hirotonit ieromonah.
A devenit apoi profesor de teologie şi stareţ la mai multe mănăstiri sârbeşti, iar în anul 1846, a fost hirotonit arhiereu vicar al episcopiei din Sibiu.
În această postură s-a implicat în mişcarea revoluţionară a românilor transilvăneni şi a fost co-preşedinte al Adunării Naţionale de la Blaj din 1848 şi delegat al acesteia la Curtea de la Viena.
Datorită activităţii sale, în anul 1864, Episcopia de Sibiu a fost ridicată la rangul de Mitropolie iar el a fost ales mitropolit.
În această calitate, a ctitorit actuala reşedinţă mitropolitană, a organizat învăţământul ortodox românesc de toate gradele din Transilvania, a înfiinţat aproape 800 de şcoli şi a tipărit mai multe manuale şcolare şi publicaţii teologice, la tipografia întemeiată tot de el.
În anul 1868, a întocmit un renumit Statut Organic de Funcţionare a bisericii ortodoxe din Transilvania.
Pentru vrednicia sa, Sfântul Sinod a hotărât canonizarea Ierarhului Andrei Şaguna, în anul 2012, în luna iulie.

Constănțenii sunt așteptați la un concert tradițional de colinde.
Acesta va fi susținut de Corala bărbătească Armonia, Corul Vălenii Șomcutei din localitatea Șomcuta Mare, Maramureș
și corul de copii al parohiei Sf. Mare Mucenic Mina din Constanța.
Evenimentul se va desfășura astăzi, de la ora 17.30, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin.
Concertul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului.

Mâine este Ziua Națională a României.
Cu acest prilej, de la ora 5.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire Mică a Apei la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel”.
Apoi, de la ora 9.00, la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic va oficia ceremonialul religios pentru Ziua Națională a României, iar de la ora 9.40, slujba de Te Deum la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 11.00, la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial și la Monumentul Veteranilor, situate în faţa Casei de Cultură din Cumpăna, ierarhul nostru va oficia slujba de Te Deum, urmat de un scurt concert de muzică patriotică susținut de către Corala bărbătească ortodoxă „Armonia”.
Tot maine, de la ora 16.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu și slujba de sfințire a altarului de vară la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Mangalia.

Poliţia Locală va putea acorda sancţiuni utilizatorilor de trotinete electrice care încalcă regulile de circulaţie.
Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Până acum, singurii care puteau constata contravențiile și aplica sancțiuni pentru utilizatorii de trotinete electrice erau polițiștii rutieri.
Potrivit Codului Rutier, trotinetele electrice sunt interzise pe trotuare și pot fi folosite pe pistele de biciclete, iar în cazul în care acestea nu există, pe drumurile publice.
Vârsta admisă pentru circulația pe drumurile publice este de cel puțin 14 ani, cu obligația ca tinerii să poarte cască de protecție până la 16 ani.

Plata pensiilor urmează să înceapă luni, 4 decembrie, astfel ca până de sărbători toate drepturile să fie achitate.
Pentru cei care primesc pensiile pe carduri bancare, ziua de plată este 12 decembrie.
Potrivit unui comunicat al Casei Naţionale de Pensii, plata pensiilor nu este pusă în pericol, deşi salariaţii caselor teritoriale sunt în grevă generală.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept