Știri 20 noiembrie 2023

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.
S-a născut în jurul anului 780, la Irinopolis din Asia Mică, din părinţi ortodocşi devotaţi.
S-a nevoit mult cu postul şi rugăciunea, a biruit toate cursele nevăzuţilor diavoli şi s-a învrednicit de darul facerii de minuni şi al înaintevederii.
Sfântul Grigorie s-a mutat la Domnul pe 20 noiembrie 842, la Constantinopol.
Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul se păstrează întregi la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Mucenic Dasie.
Originar din Durostorum, era soldat creştin în armata romană, cantonat în oraşul Axiopolis lângă Cernavodă, pe malul drept al Dunării.
Numele Dasius este de origine geto-dacică şi înseamnă „miel“.
Pătimirea sa este legată de sărbătoarea păgână Saturnalia, închinată zeului grec Cronos, al timpului, adoptat de romani cu numele Saturn.
Pentru că și-a mărturisit credinţa şi a refuzat să jertfească idolilor, Sfântul Dasie a fost martirizat, într-o zi de vineri, 20 noiembrie, a anului 304.

Mâine, Biserica Ortodoxă va prăznui Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, de la ora 8.00, așezământ monahal care își va serba hramul paraclisului.
Miercuri, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, de la ora 6.40.

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care sprijină dotarea lăcaşurilor de cult și a aşezămintelor sociale şi medicale.
Proiectul permite Secretariatului de Stat pentru Culte sau auto­rităților locale să finanțeze construirea şi repararea sediilor administrative ale protopopiatelor şi parohiilor, a cimitirelor, precum şi a sediilor unităţilor de învăţământ aparținând cultelor, cu alt profil decât cel teologic.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

CRTS Constanța organizează o nouă acţiune de donare de sânge la Medgidia.
Acțiunea se va desfășura miercuri la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, între orele 8.30 și 13.30.
Pentru donatorii din localitățile învecinate se decontează biletul de microbuz până în Medgidia.

Bolnavii cronici sunt la mare risc din cauza lipsei medicamentelor nu doar din farmacii, ci și din spitale.
Acestea au rămas fără bani de medicamente, deoarece nu s-au mai făcut achiziții de câteva luni, din cauza lipsei rectificării bugetare, potrivit Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
În condiţiile în care medicamentele scumpe, pentru cancer sau boli rare, nu sunt disponibile, cel mai mare risc este cel al speculei pe piaţa neagră, care reprezintă, în multe dintre situațiile existente, pericole la adresa vieţii bolnavilor, a spus președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Persoanele vulnerabile vor primi și anul viitor vouchere sociale pentru alimente.
Potrivit unor surse guvernamentale, în cazul pensionarilor, executivul va majora anul viitor plafonul până la care vor fi acordate voucherele pentru alimente.
Acesta va crește de la 1.700 la 2.000 de lei.
Ajutorul de 1.500 de lei este oferit în 6 tranșe de 250 de lei, iar vârstnicii și persoanele cu venituri mici pot folosi acești bani pentru a plăti alimente și mese calde.
Anul acesta, ultimii bani vor fi virați la jumătatea lunii decembrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept