Știri 17 noiembrie 2023

Biserica Ortodoxă va prăznui marți Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Cu acest prilej, în această seară, de la ora 17.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Constanța, cartierul Compozitorilor.
Mâine, la Catedrala arhiepiscopală, ierarhul nostru va săvârși, de la ora 7.00, Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului, Acatistul Sf. Grigorie Decapolitul și Acatistul Sf. Dasie.
Duminică, de la ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, așezământ monahal care își va cinsti, cu anticipație, hramul, Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
De la ora 16.00, ierarhul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Lanurile.
Luni, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.
Cu acest prilej, ierarhul nostru va participa la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Bistriţa din județul Vâlcea.
Marți, de la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, care-și va serba hramul paraclisului.

Astăzi este Ziua internațională a studenților.
Aceasta a fost declarată oficial în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga.
Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat o demonstrație a studenților, în urma căreia nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România îndeamnă studenții la implicare activă în organizații și în structurile academice din comunitatea lor.

CRTS Constanța și Primăria Orașului Năvodari organizează o acțiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura mâine, între orele 08.30 – 13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din Năvodari și localitățile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienții ce au nevoie de tratament transfuzional.

Autobuzele liniei 48 au astăzi traseu deviat.
Astfel, pe sensul de mers spre Cap de Linie Palas, acestea vor continua pe bd. Ferdinand până la intersecția de la Gara CFR unde vor face la dreapta pe str. Theodor Burada.
Vor vira apoi la stânga pe bd. I.C. Brătianu și vor continua pe traseul normal.
De asemenea, devierea se face identic în sens invers pe traseul spre Cap de Linie Poarta 2.
Modificarea este una temporară și este cauzată de lucrările de asfaltare de pe bd. I.C Brătianu, sectorul cuprins între intersecția cu bd. 1 Decembrie și str. Oborului.

Guvernul a prelungit, prin ordonanţă de urgenţă, valabilitatea voucherelor de energie până la finalul lunii martie a anului viitor.
Astfel, banii din ajutorul pentru încălzire, daţi în acest an, în două tranşe de câte 700 de lei şi necheltuiţi de beneficiari până la sfârşitul anului, vor putea fi folosiţi şi în această iarnă pentru plata facturilor.
Tot anul viitor vor continua, programul privind voucherele pentru alimente, dar şi programul privind pachetele alimentare pentru persoanele vulnerabile.

Comisia Europeană solicită României și altor 5 state transpunerea corectă a directivei privind deșeurile.
Aceasta a decis iniţierea unei proceduri de infringement, trimiţând scrisori oficiale de punere în întârziere României, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Estoniei şi Austriei.
Directiva solicită statelor membre să îşi îmbunătăţească sistemele de gestionare a deşeurilor şi eficienţa utilizării resurselor.
Termenul limită pentru ca statele membre să transpună Directiva în legislaţia lor naţională a expirat la 5 iulie 2020, iar în prezent, acestea au la dispoziție 2 luni pentru a remedia deficiențele constatate.

Guvernul a aprobat finanţarea Sistemului Naţional Integrat de Asistenţă Socială.
Potrivit Ministerului Muncii, dezvoltarea acestui sistem informatic central va susţine reformele pentru asistenţa socială și va duce la eliminarea plăţilor necuvenite care ulterior trebuie restituite de către beneficiari.
Valoarea totală a proiectului este de 255 milioane lei, iar durata de implementare de 36 de luni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept