Știri 10 noiembrie 2023

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 15.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din parcul Tăbăcărie.
De la ora 17.45, va săvârși Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din apropierea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa, apoi va oficia slujbele Privegherii și a tunderii în monahism la mănăstirea Văcăreștii Noi, din apropierea localității Lumina.
Mâine, de la ora 9.30, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Văcăreștii Noi, ocrotită și de către Sfântul Mina.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 7.30, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din localitatea Mereni, unde va sfinți capela mortuară și o casă de prăznuire.

Astăzi este Ziua Artileriei Române.
Domnul Țării Românești, Gheorghe Bibescu a legiferat, printr-o Poruncă Domnească din 10 noiembrie 1843, înființarea primei baterii a Țării Românești, act ce simbolizează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare.
Direcțiile strategice de înzestrare ale artileriei române, pe lângă cele pe termen scurt și mediu, sunt trasate până în anul 2030.

Constănţenii vor plăti mai puţin la iarnă pentru căldură.
Preţul gigacaloriei pentru populaţie va scădea de la 450 la 350 lei, a anunţat administraţia locală.
Conform Primăriei Constanţa, această ieftinire, datorată lucrărilor de reabilitare a reţelei de termoficare, va aduce o economie la bugetul local de peste 40 milioane de lei.

Noua Lege a Pensiilor a fost aprobată de Guvern.
Aceasta prevede creșterea pensiilor cu 40% până la finalul anului viitor.
Actul normativ merge la Parlament, în procedură de urgență, pentru dezbatere.
Ministrul de Finanțe a semnat condiționat proiectul propus de ministrul Muncii, care recalculează toate pensiile din sistemul public.

Dosarul medical al unui pacient decedat va putea fi accesat.
Legea care dă dreptul moșteni­to­rilor unui pacient decedat să aibă acces la informaţiile medicale ale acestuia a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit legii, „în situaţia în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul cu privire la informaţiile prevăzute şi a intervenit decesul acestuia, prin excepţie, aceste informaţii pot fi accesate pe baza certificatului de calitate de moştenitor”.

Octombrie a fost cea mai caldă lună înregistrată până acum.
Anunţul a fost făcut de Observatorul European Copernicus, după ce şi vara a fost marcată de temperaturi record.
Cu o medie de 15,38 de grade Celsius la nivel global, temperatura de luna trecută a depăşit cu 0,4 la sută precedentul record al lunii octombrie 2019.
Specialiștii atrag atenţia că temperaturile medii au fost cu aproape 2 grade Celsius peste perioada în care s-au făcut măsurători, 1991-2020.

Guvernul a extins valabilitatea voucherelor pentru energie până pe 31 martie 2024.
Potrivit premierului, decizia este una „necesară” și a fost luată după consultările cu reprezentanții Comisiei Europene.
Inițial, voucherele pentru energie erau valabile până la 31 decembrie 2023.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept