Știri 9 noiembrie 2023

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina.
Acesta este unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi în Biserica Greciei, şi unul dintre cei mai mari teologi ai începutului de secol XX.
S-a născut în anul 1846 şi a fost, pe rând, profesor de religie, arhimandrit, consilier patriarhal, Mitropolit onorific de Pentapole, director al unei şcoli teologice din Atena şi întemeietor al Mănăstirii Sfânta Treime din insula Eghina.
S-a mutat la Domnul pe data de 8 noiembrie 1920, în urma unei boli canceroase, iar după douăzeci de ani, sfintele sale moaşte, care izvorau mir, au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.
În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia şi Patriarhia de Constantinopol, l-au canonizat ca sfânt, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie, urmare a numeroaselor minuni care se făceau la moaştele sale.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 15.30, Taina Sfântului Maslu la capela „Sfântul Nectarie” din cadrul Așezământului medical din Cogealac.

Biserica Ortodoxă Română îi cinstește astăzi și pe Sfinţii Mucenici străromâni Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat.
Aceștia au pătimit în timpul împăratului Diocleţian și au primit Botezul creştin de la Episcopul Chiril al Antiohiei.
Fiind sculptori renumiţi, au fost obligaţi să realizeze statuia zeului Asclepios.
Pentru că au refuzat, au fost supuşi la chinuri după care au fost puşi în sicrie de plumb şi aruncaţi în râul Sava.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.40, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Mâine, de la ora 6.40, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 15.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din parcul Tăbăcărie.
Tot mâine, de la ora 17.45, va săvârși Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din apropierea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa, apoi va oficia slujbele Privegherii și a tunderii în monahism la mănăstirea Văcăreștii Noi, din apropierea localității Lumina.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Mina.
De la ora 9.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Văcăreștii Noi, ocrotită și de către Sfântul Mina.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 7.30, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din localitatea Mereni, unde va sfinți capela mortuară și o casă de prăznuire.

Alocațiile copiilor ar putea fi majorate de la 1 ianuarie.
La fel ca în cazul pensiilor și la creșterea alocațiilor este vorba despre o indexare cu rata inflației.
Alocațiile sunt acum de 631 de lei pentru un copil de până în doi ani sau cu handicap și 256 de lei pentru cei de până la 18 ani.
Astfel, acestea ar putea crește cu 87, respectiv 35 de lei, de anul viitor.

Între 60 și 70.000 de români fac accidente vasculare cerebrale într-un singur an.
Astfel, țara noastră are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa.
Cei care supraviețuiesc pot suferi urmări ireversibile.
Efectele secundare pot fi, însă, înlăturate sau mult reduse dacă se ajunge la spital în primele patru ore de la producerea unui AVC și se face o procedură numită tromboliză.
În plus, timpul scurs din momentul în care pacientul este adus în spital și până la injectarea medicației trombolitice este sub media națională.

Angajații Caselor Județene de Sănătate au protestat și ieri nemulțumiți de banii pe care îi primesc pentru munca prestată.
Pentru intervale scurte de timp sunt asigurate doar urgențele, adică serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobările pentru aparate de oxigen și serviciile necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilități.
Protestele angajaților de la casele de sănătate au început săptămâna trecută, timp în care programul de lucru cu publicul a fost afectat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept