Știri 2 noiembrie 2023

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Mâine, de la ora 6.40, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Sâmbătă, de la ora 7.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga din județul Constanța.

Autobuzele liniilor 5-40 și 14 circulă deviat, pe traseul de vară timp de 2 săptămâni.
Astfel, acestea vor întoarce la sensul giratoriu din apropierea parcului acvatic din stațiunea Mamaia.
Măsura a fost impusă ca urmare a noilor lucrări de amenajare a sensului giratoriu de la intersecția bd. Mamaia cu bd. Aurel Vlaicu.

Guvernul propune reducerea treptată a plăților în numerar, cu scopul de a combate evaziunea fiscală.
De ieri, încasările și plățile cash către o persoană juridică și una fizică se pot face în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de persoană, iar pentru plățile între două persoane fizice plafonul zilnic este 10.000 lei.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că nu vor dispărea banii cash și a precizat că achiziționarea unui bun sau produs care costă peste 5.000 de lei trebuie făcută cu cardul.

Pensiile vor crește anul viitor în două etape.
Prima majorare va fi la 1 ianuarie, cu aproape 14% rata inflației, iar cea de-a doua – la 1 septembrie, după recalculare, conform noii legi a pensiilor.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că principiul de bază stabilit este pensii egale pentru muncă și contribuții egale. Guvernul ar putea aproba săptămâna viitoare acest proiect.

Operatorii economici care produc băuturi în ambalaje de până la 3 litri vor fi obligați să participe la sistemul garanție-returnare.
Acesta va intra în vigoare din 30 noiembrie.
Compania care gestionează sistemul a transmis către primării propunerea de contract prin care se vor putea amplasa în spații publice punctele de returnare a ambalajelor.
Conform estimărilor, prin introducerea sistemului vor fi reciclate anual aproximativ 7 miliarde de sticle, PET-uri și doze de aluminiu.

Înghețata și chipsurile creează dependență ca și drogurile.
Experţii susţin că alimentele ultraprocesate creează o dependenţă la fel de periculoasă precum cea creată de nicotină, cocaină sau heroină.
O nouă analiză din 36 de ţări diferite a constatat că până la 14% dintre adulţi sunt dependenţi de alimente ultraprocesate.
Astfel, mezelurile, biscuiţii, băuturile răcoritoare sau cerealele cu zahăr sunt corelate cu declin cognitiv, cancer, probleme psihologice şi chiar deces prematur.

Organizația “Salvaţi Copiii” a lansat un nou Ghid de utilizare în siguranţă a internetului.
Psihologii trag un semnal de alarmă cu două elemente: scăderea vârstei de la care copiii folosesc internetul și creşterea timpului petrecut în online.
Astfel, cei cu vârsta de 12 ani spun că intră pe internet de la 6 ani, iar timpul petrecut online a ajuns la 8 ore pe zi, mulți copii recunoscând că se confruntă cu fenomenul de “cyberbullying”.
Ghidul este disponibil gratuit pe site-ul programului Ora de net, unde elevi, părinţi şi profesori pot cere ajutorul.
Reamintim că la numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept