Știri 31 octombrie 2023

Astăzi este Ziua Internaţională a Mării Negre.
În anul 1996, cele şase ţări riverane – România, Bulgaria, Georgia, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării şi au stabilit ca în fiecare an pe 31 octombrie să fie sărbătorită “Ziua Internaţională a Mării Negre”.
Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 40 de ani din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 țări, pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere.

Tot astăzi este şi Ziua Arhivelor Naţionale.
La data de 31 octombrie 1862 s-a semnat regulamentul pentru administrarea arhivelor din România, când se organiza pe baze moderne această instituţie, una dintre cele mai vechi din ţară, după constituirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
În depozitele Arhivelor Naționale se păstrează 320 km liniari de documente, aparținând Fondului Arhivistic Național, aflate în administrarea Arhivelor Centrale și a celor 42 de structuri teritoriale.

Fenomenul de bullying din școli plasează România pe locul al treilea la nivel european.
Așa arată un raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
Numărul elevilor care spun că au fost victime ale unui comportament agresiv aproape s-a dublat în ultimii 4 ani, potrivit Rador.
Acesta poate fi fizic, verbal sau sub forma unor acțiuni mai subtile.
Deși există o lege împotriva acestui tip de comportament, nu sunt suficienți consilieri școlari care să ajute la eradicarea acestui fenomen.

Bolnavii de cancer din România nu vor mai beneficia de imunoterapie, din lipsă de fonduri.
Această variantă terapeutică nu va mai fi administrată în marile institute oncologice din țara noastră, cel puţin până la finalul anului.
Anunțul a fost făcut de preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
O serie de medicamente importante pentru pacienţii care suferă de cancer lipsesc din farmaciile din România dar şi din spitalele private şi de stat.

Pandemia de coronavirus a dus la o creştere a ofertei de teste COVID pe piaţa farmaceutică românească.
Medicii atrag atenţia că românii se testează cu aceste produse şi nu mai apelează la medici atunci când prezintă simptome de infecţii respiratorii.
Specialiştii spun că persoanele care se simt rău trebuie să evite automedicaţia şi să ceară sprijinul medicilor.

Ministerul Familiei a derulat campanii antidrog în rândul tinerilor instituţionalizaţi.
Acestea au avut loc în fiecare judeţ al ţării, la sesiunile de informare participând peste 20 de mii de tineri, potrivit ministrului Natalia Intotero.
Ea a mai spus că, în curând va fi lansată şi o aplicaţie cu informaţii şi date de la instituţiile de specialitate, iar în scurt timp se va porni şi o caravană la nivel naţional.

Via Transilvanica este accesibilă virtual călătorilor din toată lumea.
Aproape 900 de kilometri din cei peste 1.400 pe care se întinde Via Transilvanica pot fi „exploraţi” virtual prin aplicaţia Street View, au anunţat reprezentanţii Google România.
Via Transilvanica, primul traseu de drumeție de lungă distanţă din România, traversează țara de la Putna la Dunăre prin zece judeţe și a fost lansată oficial pe 8 octombrie 2023, după patru ani de amenajare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept