Știri 30 octombrie 2023

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine dimineață la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 6.40.
După slujbă, va rosti un cuvânt de învățătură.

Ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune, de anul viitor.
Din data de 2 noiembrie se pot depune cererile, însoțite de documente justificative, pentru accesarea venitului minim de incluziune.
Ajutorul de incluziune reprezinta ajutorul financiar acordat familiilor cu venituri sub nivelul de 275 lei/lună sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesităților zilnice de viață.

Polițele de asigurare a locuințelor în caz de dezastru vor fi mai scumpe cu peste 20%, de luna viitoare.
În urma unei modificări la această lege, din 11 noiembrie va crește cuantumul asigurării la locuințele de tip A, de la 100 la 130 de lei, în timp ce la locuințele de tip B, respectiv cele de chirpici sau pământ, rămâne la 50 de lei.
La nivel naţional au fost încheiate, în acest an, sub 2 milioane de poliţe obligatorii pentru locuinţe împotriva dezastrelor naturale, ceea ce înseamnă că doar o casă din cinci este asigurată.

Guvernul a prelungit cu 90 de zile limitarea adaosului comercial pentru unele alimente de bază.
De asemenea, Guvernul a inclus noi produse în această listă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Este vorba despre carne tocată, usturoi, orez, bulion, cozonac, margarină, drojdie, smântână şi bere.
O altă măsură adăugată este impunerea unui adaos comercial de maxim 5% pentru produse agricole şi alimentare importate în cantităţi vrac.

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
De la această dată, toate pensiile se vor mări cu 13,8%, conform legii.
Declarația aparține premierului Marcel Ciolacu.
Totodată, premierul a estimat că noua lege a pensiilor va fi trecută prin Parlament până la sfârşitul lunii noiembrie şi a subliniat că aceasta prevede eliminarea unor inechităţi.

Reducerea excepţiilor fiscale din domeniile IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară intră în vigoare, de la 1 noiembrie.
Astfel, angajaţii din IT vor plăti impozit pe venit pentru suma ce depăşeşte 10.000 lei.
În ceea ce priveşte sectoarele construcţii, agricultură şi industria alimentară, salariaţii vor plăti contribuţia la sănătate pentru ca angajaţii din aceste domenii să nu încaseze mai puţini bani decât luau până la eliminarea facilităţilor fiscale. Guvernul a majorat salariul minim pentru categoriile vizate.

Bolile cerebrovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România.
În fiecare an, mai mult de 60.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral.
Ministerul Sănătății susține că Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare va mări accesul la prevenție și la tratament pentru pacienții cu AVC.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept