Știri 25 octombrie 2023

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Cu acest prilej, de la ora 6.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Dumitru” din Constanța, zona Delfinariu.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților: Vasile cel Mare, Gheorghe și Efrem cel Nou.
Tot mâine, de la ora 16.00, Ierarhul nostru va oficia slujba de punere a pietrei de temelie a bisericii „Înălțarea Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni” din localitatea 23 August.
Apoi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov.
Ierarhul nostru va răspunde invitației Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și va fi prezent la cinstirea ocrotitorului Bucureștilor.
Astfel, de la ora 9.30, în Altarul de Vară de pe Dealul Patriarhiei va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod, preoți și diaconi.

Astăzi este Ziua Armatei Române.
Aceasta semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străine.
Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional, realizat de Armata Română pe câmpul de luptă, recunoscut juridic în Tratatul de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate.
Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, între 23 august şi 25 octombrie 1944.
Ziua Armatei Române este marcată în toate unităţile militare din România dar şi în teatrele de operaţii unde execută misiuni trupele româneşti.

CRTS Constanța organizează o nouă acţiune de donare de sânge.
Aceasta se va desfășura sâmbătă, între orele 8.30 și 13.30, la Sala de Sport din localitatea 23 August.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.

România va trece la ora oficială de iarnă.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.

Persoanele cu handicap care a generat deficiențe ireversibile, nu se vor mai prezenta la evaluările periodice ale comisiei de specialitate.
Aceasta va avea obligația să le elibereze persoanelor în cauză un certificat de handicap permanent, astfel încât să nu mai fie necesare reevaluări.
Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Neacordarea pensiei de întreținere stabilite prin act notarial va fi incriminată și sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Modificările legislative au fost adoptate de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Această modificare a Codului Penal corespunde deciziilor Curții Constituționale.

Peste 100 de incidente la care a intervenit poliţia au avut loc săptămâna trecută în incinta sau în preajma şcolilor şi liceelor din ţară.
În acelaşi timp, peste 1.500 de şcoli au fost controlate de poliţişti în ceea ce priveşte modul de asigurare a pazei, iar în 40 de cazuri s-au aplicat sancţiuni contravenţionale sau au fost constatate infracţiuni.
De asemenea, peste 7.000 de poliţişti au fost implicaţi în activităţi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zonele în care se află şcoli, grădiniţe şi licee.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept