Știri 20 octombrie 2023

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine dimineață în județul Tulcea.
Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie de la ora 6.25 la biserica Sfântul Gheorghe din orașul Isaccea, urmată de o slujbă de parastas.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor speciale.
Aceasta a fost adoptată pe 16 octombrie de Camera Deputaților, după ce a fost pusă în acord cu decizia Curții Constituționale, dar și cu observațiile Comisiei Europene.
Potrivit legii, magistrații se pot retrage din activitate la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor avute în ultimii patru ani de activitate.

Măsurile fiscale asumate de Guvern pentru echilibrarea bugetului pot intra în vigoare.
Așa a decis Curtea Constituţională, care a respins sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei.
Se aşteaptă motivarea judecătorilor constituţionali, după care proiectul de lege va fi trimis la Cotroceni pentru promulgare şi ulterior măsurile pot fi aplicate, a precizat preşedintele CCR, Marian Enache.
Premierul a precizat că în urma aplicării măsurilor fiscal-bugetare, deficitul va scădea la 5,7% din Produsul Intern Brut anul acesta.

Persoanele care însoţesc minori în străinătate vor fi verificate în sistemul naţional de evidenţă a cazierului judiciar.
Poliţia de Frontieră va avea această obligaţie.
Proiectul legislativ, adoptat de Camera Deputaţilor, mai stabileşte că, dacă se constată că persoana respectivă a săvârşit anterior una dintre infracţiunile de omor, viol, trafic şi exploatare de persoane vulnerabile, trafic de droguri sau acte de terorism, călătoria poate fi întreruptă.

Victimele violenței și ale traficului de persoane vor fi sprijinite de stat.
Acestea vor primi vouchere cu valoarea a cinci salarii minime brute pe țară.
Ieri a fost lanstată procedura de achiziții pentru emiterea, alimentarea și distribuirea acestor vouchere.
Instanțele de judecată vor decide cine are dreptul, pe baza unei cereri depuse de victime.
Voucherele se vor distribui prin direcțiile de asistență socială, un ONG sau Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.

Numărul de cazuri de diabet crește alarmant.
Din 2018 până în 2022, numărul de persoane diagnosticate cu diabet zaharat a crescut cu o treime, dar, spun atât reprezentanţii pacienţilor, cât şi medicii, este încă o boală subdiagonosticată la noi în țară.
Ultimele date arată că 1 din 12 români este diagnosticat cu diabet.
Noul contract cadru prevede mai multe analize gratuite ce ajută la diagnosticarea precoce a diabetului.

România va trimite în Fâşia Gaza produse alimentare şi articole de cazarmament.
Anunțul a fost făcut de către Guvern.
Transportul produselor se va realiza cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, pe cale aeriană, prin asistenţa umanitară europeană, respectiv a organizaţiilor internaţionale implicate, potrivit unui comunicat al Executivului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept