Știri 16 octombrie 2023

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji astăzi în localitatea Movilița din județul Constanța.
Ierarhul nostru va oficia de la ora 17.00, slujba de sfințire a Casei praznicale a bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Cuv. Parascheva”, urmată de Taina Sfântului Maslu.
Mâine, de la ora 6.40, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Miercuri, de la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Dimitrie și Sf. Luca” din localitatea Horia.
Joi, de la ora 6.40, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 18.00, ierarhul Tomisului va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Astăzi este Ziua Mondială a Alimentaţiei.
Aceasta a fost marcată de Adunarea Generală ONU, în anul 1980, deoarece s-a considerat că ‘alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane’.
Evaluarea stării de nutriţie şi a alimentaţiei populaţiei, realizată în anul 2011, a scos la iveală faptul că populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă.
Conform specialiştilor, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare, dar şi de calciu, magneziu şi seleniu.
Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentaţia nesănătoasă, astfel că 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.

ANM a emis o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ și răcire semnificativă pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 16.00.
Vremea va intra într-un proces de răcire iar aria ploilor va fi în extindere.
Vântul se va intensifica temporar în majoritatea zonelor.

Toate locuințele vor trebui să aibă asigurare obligatorie.
De luna viitoare intră în vigoare noi reglemetări în domeniu, iar cei care nu deţin o asigurare obligatorie a locuinţelor vor fi amendaţi.
Modificările legislative vor creşte şi valoarea primei de asigurare.
În prezent, în România, patru din cinci locuinţe nu sunt asigurate şi nu au niciun fel de protecţie în cazul unui dezastru natural.

Noile criterii de acordare a burselor pentru studenți au fost publicate în Monitorul Oficial.
Studenţii care se pregătesc pentru o carieră didactică vor avea burse egale cu salariul unui profesor debutant.
În document se precizează că bursele sociale pentru studenţi se acordă pe durata legală a programului de studii, până la împlinirea vârstei de 35 de ani.

Guvernul vrea să prelungească plafonarea adaosului comercial la unele alimente de bază şi după 1 noiembrie.
În plus, premierul Marcel Ciolacu a cerut ca lista să fie modificată şi să fie incluse şi alimente de sezon pentru a opri scumpirile în perioada sărbătorilor de iarnă. Ministerul Agriculturii ar urma să prezinte săptămîna viitoare un proiect de act normativ cu acest scop.
Lista extinsă cu alimentele care vor avea adaosuri comerciale limitate la cel mult 20 la sută ar urma sa fie stabilită de minister în urma unor negocierii cu reprezentaţii procesatorilor şi comercianţilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept