Știri 13 octombrie 2023

Biserica Ortodoxă o va cinsti mâine pe Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, urmată de o procesiune, la biserica Sf. Cuvioasă Parascheva din orașul Năvodari.
Mâine, Ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași.
Seara, de la ora 21.40, la invitația părintelui Dan Damaschin, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului la biserica Sf. Arhidiacon Ștefan din Iași.
Duminică dimineață, IPS Teodosie, împreună cu IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și cu IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Roman.
Luni, de la ora 6.40, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.

Un grup format din 45 de preoți și personal bisericesc, condus de către Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost prezent ieri, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța pentru a dona sânge.
Scopul acțiunii este de a înteți dragostea, responsabilitatea creștină și nu în ultimul rând gradul de conștientizare privind donarea de sânge.
Acțiunea face parte din cadrul protocolului de colaborare încheiat în anul 2018 între instituția de cult și CRTS.

Astăzi este Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor.
Aceasta a fost desemnată în anul 2009, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU.
Potrivit ONU, o bună guvernare în cazul riscului dezastrelor poate fi măsurată în vieţile salvate, numărul redus de persoane afectate de dezastre şi reducerea pierderilor economice.
COVID-19 şi situaţia de urgenţă climatică arată că este nevoie de planuri şi de instituţii competente, care să acţioneze pe baza dovezilor ştiinţifice în folosul publicului.
Astfel, trebuie avute în vedere strategii care să abordeze nu doar pericolele unice, cum ar fi inundaţii şi furtuni, dar şi pe cele care răspund la riscul sistemic generat de bolile infecțioase, şocurile climatice şi afectarea mediului.

Senatul a adoptat legea pensiilor speciale, cu amendamentele care au pus în acord textul cu decizia Curţii Constituţionale.
Astfel, au fost modificate anumite articole ce vizează pensionarea magistraţilor: una dintre cele mai importante schimbări prevede că personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se poate pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimii 4 ani de activitate.
Proiectul urmează să fie adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional.

Transportul aerian, energia termică și detergenții se află în topul scumpirilor.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, luna trecută, tarifele pentru transportul aerian au fost cu 24% mai mari comparativ cu septembrie 2022.
Prețul energiei termice a urcat cu 24%, iar cel al detergenților cu 23%.
De asemenea, alimentele s-au scumpit în medie cu 10% comparativ cu septembrie 2022.
Ieftiniri au fost consemnate la ulei comestibil – cu 23%, făină – 16% și mălai – 6%.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2024-2033. Programele au fost reanalizate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar Armata României urmează să își consolideze capacitatea de apărare la nivel național și în cadrul aliat, pentru descurajarea și combaterea în mod eficient a tuturor tipurilor de amenințări.
Prima direcție de acțiune va viza dotarea cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile cu cele existente în armatele celorlalte țări membre ale NATO și Uniunii Europene.

CSAT a decis constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru prevenirea şi combaterea eficientă a riscurilor generate de traficul şi consumul de droguri.
Acesta va fi format din secretari de stat, reprezentanţi ai SRI, dar şi procurori şi specialişti, sub coordonarea Guvernului. Este pentru prima dată când traficul şi consumul de droguri este tratat ca risc major la adresa siguranţei individuale şi naţionale.
Grupul de lucru va elabora un plan comun de acţiune, cu obiective, măsuri şi responsabilităţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept