Știri 29 septembrie 2023

Biserica Ortodoxă va prăznui duminică Acoperământul Maicii Domnului.
Cu acest prilej, în această noapte, de la ora 23.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Călugăreni, din apropierea comunei Pantelimon, cu prilejul hramului.
Mâine, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Acoperământului Maicii Domnului la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini, jud. Suceava.
Duminică, de la ora 8.15, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la același lăcaș de cult, iar de la ora 23.30, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din apropierea orașului Năvodari.

Astăzi este Ziua Mondială a Inimii.
Aceasta are drept scop creșterea gradului de informare al populației globului asupra factorilor de risc în apariția bolilor cardiovasculare.
În prezent acestea sunt responsabile pentru 17,3 milioane de decese pe an.
Până în 2030 se estimează că cifra va crește la 23 de milioane.
România se află între ţările din Europa cu o rată ridicată a mortalităţii, deşi numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare a scăzut în ultimii 10 ani.

România are stocurile necesare de gaze naturale pentru iarnă.
Declarația a fost făcută de preşedintele companiei naţionale Transgaz, Ion Sterian.
El a mai spus că, în prezent, ţara noastră este la 96% din capacitatea totală de stocare pentru gaze naturale.
Astfel, s-a mărit capacitatea de înmagazinare faţă de anul trecut cu 100 de milioane de metri cubi.

Guvernul a aprobat majorarea cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 lei, la 3.300 lei.
Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, potrivit căruia hotărârea va intra în vigoare de la 1 octombrie.
El a menţionat că măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, îndeosebi în domeniile transporturi, comerţ şi IMM-uri.

CNAS anunţă că guvernul a aprobat suplimentarea bugetului pentru luna septembrie.
Astfel, a fost deblocată decontarea serviciilor efectuate de medicii de familie, de medicii specialiști și spitale, precum şi decontarea medicamentelor compensate și gratuite.
Potrivit Rador, medicii de familie au semnalat întârzieri la încasarea banilor aferenți activității din august și au atras atenția că de luna viitoare ar putea acorda consultații și elibera rețete doar contra cost.

Românii ar putea sa scăpa până în anul 2025 de vize de călătorie în SUA.
Țara noastră va adera la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii, Visa Waiver Program.
Acest lucru va permite cetăţenilor români să călătorească fără viză în SUA, în vizite de maxim 90 de zile, pentru afaceri sau turism.
Principalul criteriu tehnic stabilit de legislaţia americană pentru includerea în program este ca rata de refuz pentru vizele turistice şi de afaceri înregistrată în anul precedent să se situeze sub plafonul de 3%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept