Știri 27 septembrie 2023

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.
Originar din Georgia, a fost luat în tinereţe rob la turci şi adus la Constantinopol.
Aici a fost răscumpărat de Patriarhia Ecumenică şi a învăţat pictura, sculptura şi broderia în lemn, precum şi limbile greacă, turcă şi arabă.
În jurul anilor 1690 a fost adus în Ţara Românească de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, unde a fost tuns în monahism şi hirotonit ieromonah.
A condus o perioadă tipografia din Bucureşti şi a înfiinţat o altă tipografie la mânăstirea Snagov, timp în care a tipărit 63 de cărţi, printre care un important volum de Didahii şi Predici.
Datorită aleselor sale calităţi morale şi intelectuale, a fost ales episcop la Râmnic şi apoi mitropolit al Munteniei.
În această demnitate, s-a îngrijit de zidirea şi înnoirea lăcaşurilor de cult, printre care şi mânăstirea Antim din Bucureşti.
În anul 1716, datorită împotrivirii sale faţă de stăpânirea otomană, a fost caterisit pe nedrept, arestat şi trimis în surghiun la Mânăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai.
Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât, iar trupul i-a fost aruncat în râul Tungisa, lângă Adrianopol.
În anul 1996, după 250 de ani de la martiriul sfântului ierarh, Patriarhia de Constantinopol a anulat caterisirea nedreaptă.
Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor în luna iunie a anului 1992.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine, de la ora 6.15, Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Treime” din localitatea Coslugea, județul Constanța.
Apoi, de la ora 11.00, ierarhul nostru va oficia o slujbă de mulțumire pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de la Sfânta Taină a Căsătoriei, la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Tot mâine, de la ora 21.40, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Vineri, de la ora 6.40, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 23.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Călugăreni, din apropierea comunei Pantelimon, cu prilejul hramului Acoperământul Maicii Domnului.
Sâmbătă, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Acoperământul Maicii Domnului la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini, jud. Suceava.
Duminică, de la ora 8.15, va oficia Sfânta Liturghie la același lăcaș de cult, iar de la ora 23.30, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din apropierea orașului Năvodari.

ANM a emis o avertizare cod galben de intensificări ale vântului pentru sudul și sud-estul țării.
Aceasta este valabila până la ora 21.00.
Astfel, vântul va avea intensificări temporare în Dobrogea și Muntenia, cu viteze de 55…65 km/h, iar pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre rafalele vor depăși 70 km/h.

RAJA amână lucrarea programată zilele acestea.
Astfel, nu se va mai sista furnizarea apei astăzi și mâine, în zonele Tomis Nord, Anadalchioi, bd. Tomis, bd. Aurel Vlaicu.
Reprogramarea lucrărilor a fost decisă ca urmare a unor probleme de ordin tehnic constatate în urma realizării unor probe de presiune pe anumite tronsoane la conducta nou montată.

Un proiect legislativ privind combaterea eficientă a traficului şi a consumului de droguri a fost depus în Parlament.
Documentul prevede, printre altele, ca dreptul de a conduce să fie interzis pe o perioadă de până la 10 ani, în cazul şoferilor prinşi sub influenţa drogurilor sau a alcoolului, iar pedeapsa cu închisoarea să nu mai poată fi amânată.
De asemenea, orice beneficiu îl are cineva din traficul de stupefiante se confiscă.

Proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” va reîncepe din 1 octombrie, în spații neconvenționale.
Este vorba despre hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee sau sedii de firme.
De asemenea, de luni, 2 octombrie, proiectul revine și în școlile din România.
Din anul 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești.
Proiectul este inițiat de Radio România Muzical și a fost lansat în anul 2010.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept