Știri 26 septembrie 2023

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
A fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1512 – 1521 şi a rămas în istorie ca unul dintre cei mai darnici şi mai mari ctitori de biserici.
Printre ctitoriile sale se numără celebra Biserică a Mânăstirii Curtea de Argeş, care a şi generat în literatură legenda Meşterului Manole.
A făcut numeroase donaţii către mânăstirile din ţară precum Cotmeana, Cozia, Snagov şi Ostrov, dar şi la cele din străinătate de la Sfântul Munte Athos, de la Ierusalim şi de la Muntele Sinai.
Datorită prieteniei sale cu călugărul tipograf Macarie de la Bistriţa, a participat la tipărirea primelor cărţi de cult la noi şi anume Liturghierul din 1508, Octoihul din 1510 şi Tetraevanghelul din 1512.
Totodată a scris şi un testament numit „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, o lucrare ce conţine sfaturi administrative şi duhovniceşti ale domnitorului şi care este considerată primul tratat de teologie românească.
Domnitorul român a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod în anul 2008.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine, de la ora 6.45, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Joi, de la ora 6.15, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Treime” din localitatea Coslugea, județul Constanța.
Apoi, de la ora 11.00, ierarhul nostru va oficia o slujbă de mulțumire pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de la Sfânta Taină a Căsătoriei, la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Tot joi, de la ora 21.40, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Constănțenii din zona centrală a orașului vor rămâne fără apă.
RAJA va sista alimentarea cu apă din această noapte, de la ora 22.00, până mâine, la ora 16.00.
Vor fi afectați de lipsa apei toți consumatorii din zona Centrală, perimetrul delimitat de strazile Călărași – I.Gh. Duca – Avram Iancu – bd-ul Ferdinand – strazile Mihai Viteazu – Traian – Sulmona – bd-ul Tomis și punctele termice aferente.

Guvernul a adoptat ieri legea privind măsurile fiscal-bugetare pentru care-şi va asuma răspunderea în Parlament.
Astfel, mărirea salariului minim în agricultură și în construcții se va face printr-o ordonanță de urgență, iar mărirea salariului minim pe economie în general la 3.300 de lei se va face printr-o hotărâre.
De asemenea, potrivit legii, toți salariații vor plăti asigurările de sănătate, inclusiv cei din construcții și agricultură, cei din IT care au salarii mai mari de 10.000 de lei vor plăti impozit, iar bugetarii care au salarii mai mari de 8.000 de lei net nu vor mai primi vouchere de vacanță și nici indemnizație pentru hrană.

România a fost promovată în Franța.
Pe străzile din Paris, în această lună, au putut fi văzute panouri publicitare de mari dimensiuni și autobuze turistice cu autocolante având mesajul „Lăsați-vă surprinși de România!”
Campania de promovare a țării noastre ca destinaţie turistică a fost realizată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului și s-a desfășurat în perioada 6-26 septembrie, iar obiectivul principal a fost atragerea turiştilor francezi.

Comisia Europeană a restricţionat vânzarea microplasticelor.
Noile norme adoptate vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice.
Aceste norme vor interzice vânzarea lor ca atare şi de produse la care s-au adăugat microplastice în mod intenţionat şi care le eliberează atunci când sunt utilizate.
Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenţionat ce provin de la un număr cât mai mare de produse, printre care cosmetice, medicamente sau jucării.

98% din cetățenii europeni respiră aer extrem de poluat.
Astfel, continentul se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică” care duce anual la peste 400 de mii de decese, conform unei analize.
România se află printre țările care au un nivel dublu peste recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
Traficul, industria, încălzirea locuinței și agricultura sunt principalele surse de poluare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept