Știri 22 septembrie 2023

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei.
S-a născut în prima jumătate a secolului al 17-lea şi s-a călugărit de tânăr la Mânăstirea Bogdana.
În anul 1670 a fost hirotonit episcop de Rădăuţi, iar un an mai târziu a fost ales episcop al Romanului, după care, în anul 1674 a devenit mitropolit al Moldovei.
Retras în sudul Moldovei, Sfântul Teodosie s-a îngrijit de construirea Mânăstirii Brazi, unde în anul 1694 a fost decapitat, după ce a refuzat să predea tătarilor odoarele bisericii.
Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a canonizat în anul 2003 şi este considerat patronul spiritual al Vrancei.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji zilele acestea la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va săvârși mâine de la ora 7.15, Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului.
Duminică, va săvârși Sfânta Liturghie de la ora 8.15.

CRTS Constanța și parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Topraisar organizează o acțiune de donare de sânge.
Aceasta va avea loc duminică, între orele 8.30 și 13.30, la biserica din localitatea Topraisar.
Pentru cei care vin din localităţile învecinate vor fi decontate cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și cea unde se desfășoară donarea de sânge.

Constănțenii sunt invitați la o conferință duhovnicească.
Tema o constituie “Ortodoxia nu are granițe și împlineşte lucrarea lui Dumnezeu”.
Conferința va fi susținută de PS Marcos, Episcop de Kisumu și Kenya de Vest și de Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Translator va fi părintele ierodiacon Dionisie Stan.
Evenimentul se va desfășura luni, de la ora 18.00, la Curtea Brâncovenească și este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și Școala Sfinții Martiri Brâncoveni.

Astăzi este Ziua mersului fără mașini.
Aceasta este celebrată la inițiativa Comisiei Europene din anul 1999.
Astfel, Ziua europeană fără mașini s-a transformat în Ziua mondială fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.
Scopul imediat este descurajarea, pe cât posibil, a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori a transportului în comun.
Ziua a fost celebrată pentru prima oară și în Constanța la Palatul Copiilor.

Sistemul de semaforizare din intersecția Bulevardului 1 Mai cu strada Caraiman va fi oprit total.
Măsura va fi luata, de luni, începând cu ora 08.00, și până vineri, 29 septembrie.
Conform proiectului de mobilitate urbană care prevede modernizarea Bulevardului 1 Mai și a Șoselei Mangaliei, geometria intersecției se modifică, fiind necesară relocarea elementelor sistemului de semaforizare.
Până la repunerea în funcțiune a noului sistem, traficul rutier va fi dirijat de polițiști rutieri.

Organizaţia “Salvaţi Copiii România” solicită modificări în Codul Penal cu privire la pedepsirea actului sexual cu un minor.
Aceasta consideră că diferenţa de vârstă ar trebui redusă la trei ani faţă de cinci, cât prevede legea, în cazul în care victima nu a împlinit 16 ani şi susţine excluderea acestui element dacă unul dintre parteneri este major.
O altă problemă semnalată este lipsa de protecţie a minorilor între 16 şi 18 ani împotriva relaţiilor sexuale consensuale comise de un membru de familie sau de o persoană care convieţuieşte cu minorul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept