Știri 15 septembrie 2023

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, mitropolitul Banatului.
Acesta s-a născut în anul 1568, în Dalmaţia, şi a ajuns Mitropolit al Banatului la vârsta de 80 de ani.
A intrat în monahism în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrid, sub numele de Iosif și a fost hirotonit ieromonah la vârsta de 20 de ani.
A vieţuit în mai multe mănăstiri din Muntele Athos şi a devenit egumen al Mănăstirii “Sfântul Ştefan” din Adrianopol.
A fost ales mitropolit al Timişoarei şi a păstorit până în 1653, când, din cauza vârstei înaintate, s-a retras la Mănăstirea Partoş, în Banat.
A trecut la cele veşnice în anul 1656, la data de 15 august.
Sfintele sale moaşte se află în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Canonizarea sfântului Iosif cel nou de la Partoş a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine în județul Cluj.
Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 7.30, Sfânta Liturghie și Sfânta Taină a Botezului la mănăstirea Florești.
Seara, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminică, Biserica Ortodoxă îi va cinsti pe Sfântul Dionisie Erhan, episcopul Cetății Albe-Ismail și pe Sfânta Muceniță Sofia și fiicele ei: Pistis, Elpis și Agapis.
Cu acest prilej, de la ora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului, Sf. Ap. Andrei, Sf. Mc. Sofia și Sf. Proroc Ilie” din stațiunea Mamaia.
Tot duminică, la ora 23.00, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Dionisie Erhan și Sfântul Apostol și Evanghelist Matei”, situată pe DN22C, la ieșirea din Mircea Vodă Gară.
Marți, de la ora 6.40, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Astăzi este Ziua Internațională a Democrației.
Aceasta a fost marcată pentru prima dată în 2008, iar decizia privind sărbătorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, ca rezultat al unei propuneri avansate inițial de Qatar și un grup de 8 state, printre care și România.
Potrivit Adunării Generale a ONU, democrația este o valoare universală bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.
Ziua reprezintă un prilej pentru noi angajamente de respectare a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului.

Asfaltarea carosabilului pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu continuă cu un nou sector de drum.
Este vorba despre tronsonul cuprins între strada Nicolae Iorga și Casa de Cultură.
Totodată, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, tronsonul cuprins între Bulevardul Ferdinand și strada Theodor Burada, banda întâi este restricționată pe ambele sensuri pentru lucrările de amenajare a trotuarelor.
Primăria Constanța face din nou apel la conducătorii auto să respecte regulile de circulaţie și sa manifeste atenție sporită în zonele în care se lucrează.

Indemnizaţia lunară pentru copiii născuţi din sarcini gemelare, de tripleţi sau multipleţi va creşte cu 50%.
Normele metodologice adoptate de Guvern clarifică şi procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani şi copiii de la 3 la 7 ani.
Majorarea se acordă şi în cazul copiilor născuţi în timpul în care părinţii primesc deja indemnizaţia pentru creşterea altui copil.
Măsurile adoptate sunt în acord cu respectarea drepturilor părinţilor şi normele europene în domeniu.

Cardurile pentru energie au fost alimentate cu o nouă tranşă în valoare de 700 lei.
Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu.
Este vorba despre ajutorul pe care-l primesc peste 1,5 milioane de români vulnerabili pentru a putea achita facturile la energie.
Acestora li se adaugă alte 370 de persoane recent intrate în sistem sau care între timp şi-au schimbat adresa de domiciliu.

Țara noastră va atinge 1000 de km de autostradă construiți.
Săptămâna viitoare, va fi dat în circulație lotul Nuşfa­lău – Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvaniei, potrivit ministrului Transporturilor.
În privința autostrăzii Moldovei A7, în această toamnă se va intra pe segmentul Roman-Pașcani și va fi scoasă la licitaţie şi o parte din ultimul tronson, Paşcani-Suceava.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept