Știri 11 septembrie 2023

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine și miercuri la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 6.40.
Miercuri seara, de la ora 18.00, va săvârși slujba Vecerniei și slujba de sfințire a apei la mănăstirea Crucea, cu prilejul hramului.
Joi, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9.30, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dervent, urmată de o procesiune la izvorul Tămăduirii, unde va săvârși slujba de sfințire a apei.
Seara, de la ora 18.30, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului, ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Aproape trei milioane de elevi au început astăzi noul an școlar.
Ministrul educației a declarat că urmează să se elaboreze un cadru normativ pentru testarea elevilor despre care apar suspiciuni că ar fi folosit substanțe interzise.
Pentru acest an școlar se menține organizarea activității pe module, la fel ca anul trecut, cu prima vacanță la sfârșitul lunii octombrie și încheierea cursurilor pe 21 iunie 2024.

Guvernul a aprobat hotărârea privind gratuitatea transportului pentru elevi, pe parcursul anului şcolar.
Ministrul Ligia Deca a menţionat că pentru transportul feroviar operatorii vor emite elevilor titluri de călătorie gratuită, pentru toate categoriile de tren clasa a II-a, pe orice relaţie de călătorie, pe perioada anului şcolar.
Elevii beneficiază de gratuitate şi în cazul transportului public rutier judeţean şi interjudeţean între localitatea de domiciliu şi cea în care sunt şcolarizaţi.

Ministerul Sănătăţii va înființa Registrul Național de Diabet Zaharat și Prediabet.
Acesta va funcţiona ca o platformă electronică în proprietatea Ministerului Sănătăţii, fiind administrat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Datele medicale ale pacienţilor cu prediabet şi diabet zaharat vor fi înregistrate într-o bază de date unică la nivel naţional, ce poate fi în interconexiune cu dosarul electronic de sănătate al pacientului din cadrul Platformei informatice din asigurările de sănătate.

Seceta prelungită din acest an a afectat o mare parte din producția agricolă.
Cele mai mari probleme sunt la recoltele de porumb și floarea-soarelui.
În aceste condiții, fermierii acoperă cu greu investițiile de sute de mii de euro făcute.
Ei spun că au observat în ultimii ani că prăbușirea prețului la cereale este concomitentă cu creșterea prețului îngrășămintelor și acuză practici incorecte care îi destabilizează financiar.

Licenţa pentru jocurile de noroc se va acorda în funcţie de numărul de locuitori ai unei localităţi.
Așa prevede o propunere legislativă adoptată de Senat.
Astfel, va putea funcționa cel mult o sală de jocuri la fiecare 20.000 de locuitori. Senatorii au mai decis că spațiile în care se desfășoară activități din domeniul jocurilor de noroc nu pot fi mai aproape de 300 de metri de școli, locuri de joacă, parcuri, instituții culturale sau sanitare și biserici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept